Så minskar du din elförbrukning och sparar pengar - | Smspengar

Så minskar du din elförbrukning och sparar pengar

8 October, 2021

Smslån » Nyheter » Så minskar du din elförbrukning och sparar pengar

Elpriserna fortsätter att stiga till rekordnivåer vilket oroar många inför den kalla vintern. Dyra elräkningar kan vara förödande för den som redan har en tight ekonomi. Genom att se över din elförbrukning kan du minska den och på så vis spara pengar som du kan behöva till annat. Här får du tipsen på hur du ska tänka när det kommer till elförbrukning.

Var mer eftertänksam i din vardag

Bor du i en villa finns det framförallt tre olika poster som din elförbrukning är uppdelade i. Det är uppvärmningen för huset som står för cirka 60 % av elkostnaden, varmvatten som står för cirka 20 % av kostnaden och sedan hushållsmaskiner som också tar ungefär 20 %. Genom att tänka efter på hur du agerar hemma i din bostad kan du spara en hel del pengar med enkla åtgärder. 

 

  • Dra ner på tiden du duschar. Minskar du tiden i duschen från 10 minuter till 5 minuter varje dusch sparar du en del på varmvattenkostnaden.
  • Sänk temperaturen inomhus. Genom att sänka temperaturen inomhus, framförallt i rum där du sällan vistas, kan du sänka uppvärmningskostnaden en hel del. 
  • Tvätta och diska fulla maskiner. Tänk på att alltid tvätta och diska fulla maskiner eftersom en maskin använder lika mycket vatten och värme oavsett hur mycket som är i den. När du kör fulla maskiner behöver du inte tvätta eller diska lika ofta. Om det är möjligt är det även en god idé att låta kläder torka utomhus. 
  • Se över vilken energiklass hushållsapparater har. När du ska köpa nya hushållsapparater kan det vara bra att se vilken energiklass de har. Detta ser du på dess energimärkning.
  • Se över ditt elavtal. Ett av de viktigaste tipsen är att se över ditt elavtal. Genom att jämföra och byta elavtal kan du få ner din kostnad ordentligt.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade