Så klarar ni ekonomin vid skolstart

16 September, 2019

Smslån » Nyheter » Så klarar ni ekonomin vid skolstart

Barnfamiljer står för stora utgifter när det vankas skolstart. Allt från nya kläder, ryggsäckar, gympaskor och aktivitetsutgifter står ibland på agendan. Läs mer om hur du kan få pengarna att räcka till i september.

Skolstart kostsamt för många föräldrar

Det är kostsamt värre att vara förälder. Inte minst blir detta tydligt när det kommer till skolstarten i slutet av sommaren. Inte bara ska höstkläder inköpas, nya skor för gymnastik, hoppande i vattenpölar och klättrande i snövallar behövs också. Förutom rent materiella behov tillkommer ofta kostnader för olika aktiviteter och läger, som ligger på alla föräldrar att bekosta.

Så kommer du billigare undan

Klart att du vill ge ditt barn det allra bästa, men det finns bra prylar och kläder att hitta begagnat också. Hör dig för bland bekanta och andra klassföräldrar om vad som verkligen behövs köpas innan du sätter igång att handla.

  • Vad har ni för möjligheter och alternativ? Resonera med dina barn om vad som verkligen behövs.
  • Gör barnen delaktiga i ekonomin. Med veckopeng och budget blir det tydligare för barnen vad saker kostar och vad prylar är värda.
  • Skriv en inköpslista. Undersök vad du kan köpa begagnat och om det finns något som kan ärvas eller bytas av vänner och bekanta.
  • Buffert. Starta ett sparande för kommande utgifter. Vare sig det är till vårjackorna som ska inhandlas i mars, eller skridskorna till hockeyträningarna.

Klädbytardagar och begagnat

Flera bra tips är att ordna klädbytardagar med vänner och skolföräldrar, där kanske du hittar regnkläder och andra plagg som kostar en hel del att köpa nytt. Mindre barn bryr sig inte lika mycket om klädernas märke, som äldre barn. Passa på att i stället fokusera på barnets intressen (vad som fungerar vid vissa aktiviteter) och vad för färger som ditt barn älskar.

Eftersom barn ändå växer så fort är det lika bra att inte köpa nytt utan att ärva mellan kusiner och bekanta, det sparar inte bara pengar – men även på miljön.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade