Så fungerar studiebidrag och studielån

16 April, 2022

Smslån » Nyheter » Så fungerar studiebidrag och studielån

Har du funderingar på att fortsätta studierna efter gymnasiet eller studerar du redan på högskola eller universitet? Här hittar du information om vad du kan behöva veta när det kommer till studiebidrag och studielån.

För att få studiemedel måste du först ansöka till en kurs eller ett program via högskola eller universitet. Efter att du har kommit in på utbildningen och har registrerat dig på den kan du ansöka om studiebidrag eller studielånet via CSN. När beslutet om studiemedel har kommit ska du kontrollera att uppgifterna stämmer. Anmäl därefter ditt kontonummer till kontoregistret hos Swedbank, som sköter CSNs utbetalningar, och lämna sedan en studieförsäkran till CSN för att intyga att du studerar. Efter att du lämnat studieförsäkran och din skola har rapporterat till CSN att du studerar hos dem kommer du att börja få studiemedel. 

Belopp för Studiemedel

Beloppet för studiebidraget och studielånet varierar beroende på din studietakt (50 %, 75 % eller 100 %), hur många veckor du studerar samt hur mycket du tjänar beroende på om du jobbar vid sidan av studierna. Därtill kan du ha rätt till mer i bidrag och lån, som utifall du har barn eller har jobbat tidigare. Vanligtvis sker första utbetalningen tidigast i samband med att du påbörjat studierna, medan de kommande utbetalningarna oftast sker den 25:e varje månad i samband med löning. Du får studiemedel i förskott och det är för 4 veckor i taget, men summan kan variera beroende på antalet räknade veckor. Detta kan ske främst i början och i slutet av en termin.  

Om du inte skulle få studiemedel kan det bero på att:

  1. du är över 61 år
  2. du inte har klarat tidigare studier utan måste ha godkänt på dessa först
  3. du har andra ersättningar
  4. du är inte registrerad på programmet/kursen

Studiebidraget behöver inte betalas tillbaka om du avbryter dina studier. Däremot behöver studielånet betalas tillbaka, men det har en förhållandevis låg ränta i jämförelse med andra lån.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Augusti

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade