Regeringens budgetförslag | Smspengar

Regeringens budgetförslag

30 September, 2015

Smslån » Nyheter » Regeringens budgetförslag

Den 21 september klockan 08.00 lämnade regeringen in sitt budgetförslag för år 2016 till riksdagen, och detta innehåller en hel del reformer som kommer komma att påverka de svenska hushållen – något vi på Smspengar tänkte berätta mer om idag.

Varje höst och vår är det upp till sittande regering att lämna in sitt budgetförslag för omröstning i riksdagen, och ingen skillnad var det heller i år. Nu har Socialdemokraternas budget lämnats och redan har förslaget skapat en hel del debatt med anledning av dess innehåll som enligt många kan komma att påverka hela 80 procent av de svenska hushållen negativt. Reformerna innehåller nämligen punkter rörande bland annat skattehöjningar som kommer att medföra konsekvensen att dessa 80 procent av hushållen i landet kommer att få en mindre disponibel inkomst (vilket syftar till vad du har kvart i plånboken netto efter skatt med bidrag inkluderat i summan) att röra sig med varje månad. Detta menar Finansdepartementet som gjort en uträkning på området då detta saknats i regeringens budgetförslag. Dock finns denna typ av siffror i en bilaga till regeringens budgetförslag.

Så påverkas du

För att se hur vi medborgare påverkas av regeringens budgetförslag räknar regeringen tillsammans med Statistiska Centralbyrån ut vad som kallas fördelningseffekt och dessa siffror, är precis som Finansdepartementets siffror, inte speciellt positiva. Enligt dessa beräkningar ska nämligen hela sex av tio inkomstgrupper förlora i disponibel inkomst och alltså kommer ha mindre pengar i plånboken varje månad. I genomsnitt innebär detta att män kommer att få -0,80 procent mindre samtidigt som kvinnor kommer få -0,25 procent – med andra ord kan vi allihop nästan vänta oss att ha mindre pengar att röra oss med nästa år. För om decemberöverenskommelsen efterlevs så kommer denna budget att klubbas igenom i riksdagen och inte bli nedröstad som regeringens höstbudget blev i fjol.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade