Om du vill gå i pension tidigt | Smspengar

Om du vill gå i pension tidigt

14 March, 2019

Smslån » Nyheter » Om du vill gå i pension tidigt

Vill du gå i pension några år tidigare? Då gäller det att undvika ett antal fällor och se över alla dina alternativ. Om du har is i magen kan pensionärslivet ligga närmare än du anar.

De allra flesta vill ha det bra på ålderns höst. En förutsättning är att ha en stabil ekonomi men även många lediga dagar att roa sig på.

Gå i pension tidigare?

För att kunna gå i pension några år i förväg gäller det att ha räknat ordentligt på saken. Du vill inte hamna i den situationen att du går alldeles för tidigt och dessutom har räknat fel, då kan du riskera i att hamna i en jobbig sits.

 • Gör en budget och se över dina utgifter. Kan du dra in på något? Avsluta onödiga abonnemang till exempel.
 • Maxa in uttaget från tjänstepensionen under de första fem åren, utan blanda olika uttagstider så att några av dina försäkringar betalas ut hela livet.
 • Plocka inte ut inkomstpensionen för tidigt, kombinera i stället delarbete med uttag från privata pensionssparanden.
 • Se till att plocka ut rätt försäkring först, alltså de med höga avgifter som inte är flyttbara. Plocka till exempel ut från din försäkring hos bolag med låg konsolideringsgrad, dessa ger risk för sänkt återbetalningsränta.
 • Gå inte i skattefällan genom att ta ut pension så att den överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt, på 41 200 kronor. Sprid i stället utbetalningarna.

Om du går i pension i tidig ålder kommer du att vara pensionär under många år, det gör att du måste låta dina pengar få möjligheten att fortsätta växa. Behåll alltså en del pengar i aktiefonder och lägg andra delar av ditt kapital i räntefonder.

Jobba deltid och ta ut tjänstepension

Och om du ändå inte känner att du är klar med arbetslivet – jobba deltid. För varje år du skjuter upp uttaget av din inkomstpension blir den 7-8 procent högre. Ta i stället ut tjänstepension och fortsätt att jobba, men på dina villkor.

 

 

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


 • Som ett kreditkort i din mobil
 • Besked direkt helt utan UC
 • Direktutbetalningar 24/7
 • Direktutbetalningar 24/7 *
 • Låna 1 000 - 30 000 kr
 • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Oktober

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2022-02-21):
En kontokredit utnyttjad om 15 000 kr till 39.8 % rörlig ränta som återbetalas på 12 avbetalningar på 1 787 kr i snitt, 280 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i månads/aviavgift och 95 kr i uttagsavgift ger en effektiv ränta på totalt 58,91 %. Totalt att återbetala 21 430 kr

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2023 Alla rättigheter reserverade