Nytt om amorteringskravet - | Smspengar

Nytt om amorteringskravet

9 May, 2016

Smslån » Nyheter » Nytt om amorteringskravet

Reglerna om det stundande amorteringskravet har ändrats flertalet gånger, och senast nu i april till trots att kravet är satt att införas 1 juni detta år. Så visst kan det kännas rörigt att veta och förstå vad amorteringskravet faktiskt kommer innebära – men det kommer vi på Smspengar reda ut idag.

Amorteringskravets utformning har ändrats fram och tillbaka flertalet gånger av Finansinspektionen men nu är det sagt att turerna äntligen är avslutade och att de nya reglerna är redo att införas. För dig som redan har ett bostadslån är de nya reglerna om att amortera 1 eller 2 procent av belåningsgraden årligen inte något att oroa sig för, det kommer inte gälla för dig. Vad som däremot kan komma att påverka dig är de nya reglerna om tilläggslån som nu införts i amorteringskravet. Regler för tilläggslån ska nämligen också amorteras och detta inom en 10-årsperiod, eller så kan du välja att betala ner ett tilläggslån enligt de vanliga reglerna för amorteringskravet. Så vad är det egentligen som gäller? Det vill vi på Smspengar reda ut.

Amorteringskravets regler:

  • Gäller lån tagna efter den 1 juni 2016, alltså inte för dem med befintliga lån.
  • Bostäder med belåningsgrad om 70 procent eller mer ska amortera ned lånet 2 procent årligen.
  • Bostäder med mellan 50-70 procent belåningsgrad ska amortera ned lånet 1 procent årligen.
  • När lånet är amorterat ner till 50 procent av belåningsgraden upphör amorteringskravet att gälla och du kan välja om du vill fortsätta amortera eller inte.
  • Tilläggslån – ska betalas av inom 10 år eller så kan du välja att betala ditt tilläggslån enligt de vanliga amorteringsreglerna, något du får välja själv.
  • Värdering av bostaden – i samband med införandet av amorteringskravet införs en ny regel om att du bara får värdera din bostad vart femte år, med undantag för om du har gjort betydande ändringar i bostaden som kan påverka bostadens värde väsentligt.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade