Nya regler för a-kassa i coronakris | Smspengar

Nya regler för a-kassa i coronakris

25 May, 2020

Smslån » Nyheter » Nya regler för a-kassa i coronakris

Mitt i pågående coronakris kommer regeringen ständigt med nya krispaket och tillfälliga regler för att alla ska ha en chans att klara sig. Väldigt många i Sverige har varslats, permitterats eller blivit uppsagda vilket har lett till tillfälligt förändrade regler för a-kassa. Det här är det som gäller.

Medlemskrav

Tidigare var reglerna att du behövde ha varit medlem i en a-kassa minst 12 månader. Detta har nu tillfälligt sänkts till och du endast behöver ha varit medlem i tre månader för att kunna ansöka om att få ut en a-kassa på upp till 80 % av din vanliga inkomst.

Arbetskrav

Arbetskravet har också sänkts. Numera räcker det att du har jobbat 60 timmar per månad under sex av de senaste tolv månaderna. Du kan även ha jobbat 40 timmar per månad med totalt 420 timmar under en sammanhängande period på sex månader.

Ersättning

Det är inte bara krav som sänkts utan ersättningen har även höjts. Taket för ersättning är numera på 26 400 kronor under de första hundra dagarna av ersättning. Grundersättningen har höjts till 11 220 kronor per månad för dig som jobbar heltid.

Karensdagar slopas

I vanliga fall är det sex karensdagar som du är utan ersättning från den dagen du blir arbetslös. Dessa karensdagar slopas nu och du kan få ersättningen från och med din första arbetslösa dag.

A-kassa för företag

Har du ett eget företag kan du numera ha företaget vilande under 2020 och ändå ha rätt till ersättning från a-kassa i framtiden. I vanliga fall ska du ha arbetat i företaget i minst fem år.

Tillfälliga regler och tillfällig lösning

Alla regler är tillfälliga och gäller just nu året ut. Blir det för tight i budgeten finns alltid SMS lån som tillfällig lösning. Tänk bara på att inte låna mer än vad du kan betala tillbaka.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade