Nu vågar vi spendera igen - | Smspengar

Nu vågar vi spendera igen

29 October, 2013

Smslån » Nyheter » Nu vågar vi spendera igen

HUI Research (en forskningsbaserad konsultverksamhet inom handel och turism) har i en prognos för Sveriges BNP-tillväxt kommit fram till vad vi svenskar kommer att lägga pengar på i höst.

Sveriges BNP-tillväxt har i år gått från 1,4 procent till 1,1 procent, men hushållens konsumtion och detaljhandelns utveckling ligger trots detta kvar på samma nivå som tidigare (alltså en ökning med två procent jämfört med 2012). För den som inte är insatt i hur det här fungerar, så kan man förklara det som att dessa siffror innebär att hushållens konsumtion har en större andel av BNP-siffran. En anledning till detta är troligtvis att vi börjar ta av våra sparpengar, för att vi känner att ekonomin börjar stabiliseras efter att det har varit osäkert i några år. Och det är inte ovanligt att man, efter att en ekonomisk kris har lagt sig, ser att sparandet stannar av.

Kläder och skor

Det är utifrån denna prognos som HUI Research kommit fram till att vi under hösten kommer att lägga mycket pengar på kläder och skor samt möbler och inredning. Det handlar  helt enkelt om att vi återigen vågar handla, och då kläder och möbler har nedprioriterats kommer höjningen av inköpen att vara tydligt eftersom behovet är stort. Och visst är det väl så att det är bra att vi äntligen vågar slappna av och kan köpa vad vi behöver och vill ha. Men du som nu känner att det finns mängder av pengar att spendera ska nog ta ett steg tillbaka och fundera om det är värt det. Självklart går det att unna sig det ena eller det andra, men att tömma sparkontot är säkerligen ingen bra idé. Istället kan det vara bra att fortsätta spara pengar, och dela upp klädutgifter. Kanske ett par nya skor denna månad, och en ny  jacka nästa. På så vis kan du fortsätta med ditt sparande, samtidigt som garderoben förnyas.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade