Nu går priser på bostadsrätter upp igen | Smspengar

Nu går priser på bostadsrätter upp igen

16 September, 2018

Smslån » Nyheter » Nu går priser på bostadsrätter upp igen

Nu stiger bostadsrättspriserna i Stockholm och runt om i landet igen, men bostadsmarknaden har förändrats sedan föregående år. Nu söker nämligen allt fler mindre bostäder. Kanske får hösten en uppåtgående trend.

Nya siffror från Mäklarstatistik visar på hur priserna på bostadsrätter i Sverige har ökat med hela 1 procent under augusti månad. En tidigare negativ trend har då brutits i Stockholm, som innan hade stillastående priser på bostadsrätter under i stort sett hela sommaren. Samtidigt söker många mindre, billigare bostäder än förr och utbudet av större bostadsrätter är stort.

Priserna går sakta upp i Stockholm – efter kylig vår

Det var i Stockholm som den nedåtgående trenden inleddes under förra året, det är även i huvudstaden som de högsta, mest orimliga bostadspriserna registrerades innan priserna började falla och bomarknaden kyldes ner. Göteborg och Malmö följde efter Stockholm när priserna började gå neråt, men det är även i dessa städer som en ljusning kommit tidigare än i huvudstaden.

Även om man nu ser en höjning av priserna på bostadsrätter är det fortfarande inte alls på samma nivå som tidigare. När priserna nu tickar uppåt är dock priserna på årsbasis på minus 6–7 procent i både hela riket och Storstockholm. Samtidigt är marknaden för villor oförändrat vad gäller priserna. Men att tillägga är att villapriserna alltid har en slags eftersläpning eftersom det är en lugnare marknad – husägare flyttar inte lika ofta som de som bor i lägenhet.

Riksdagsvalet väntas inte påverka marknaden

Riksdagsvalet som sker nu i september väntas inte ha särskilt stor effekt på bostadsmarknaden eller dess priser – i alla fall inte ur ett längre perspektiv. Det är få som tror att det kommer kraftigt stigande räntor eller liknande som påverkar kostnaderna för lån. Beslut angående amorteringskrav är redan tagna och där förväntas det heller inte bli någon skillnad. Frågan är om det fortsätter att gå uppåt på bostadsmarknaden under hösten.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade