När nollränta blir minusränta - | Smspengar

När nollränta blir minusränta

20 February, 2018

Smslån » Nyheter » När nollränta blir minusränta

Har du nollränta på sparkontot? Denna förvandlas till minusränta när inflationen stiger. Se till att din buffert inte krymper med ett ökat prisläge.

Det är många som räknar med en högre inflation de kommande åren. Det är både inköpschefer, representanter för både penningmarknaden och fackförbund som räknar med att Riksbanken når målet de satt upp med inflation på 2 procent på både ett och fem år sikt. Det finns med andra ord en slags inflationsförväntan i luften, där man helt enkelt förutspår ett högre prisläge.

De drabbas hårdast av en minusränta

Men vilka blir förlorarna när inflationen stiger och nollräntan förvandlas till en minusränta? Jo, de som har stora summor sparade på bankkonton med just nollränta. Inflationen drar ner värdet på sparpengarna och det är det som gör att nollräntan blir en minusränta. Det är bra att behålla buffertsparande på bankkontot, att placera det på börsen är riskfyllt. Eftersom vi är i ett läge där räntan är låg är aktiepriserna även rätt så uppblåsta. Men om du sparar en större summa än en buffert för oförutsedda händelser är tipset som alltid att tänka mer långsiktigt och få avkastningen på sparandet i fonder eller aktier.

Hitta den bästa räntan till ditt buffertsparande

Det är vidare viktigt att jämföra sparräntor med varandra. När storbankerna har hela 60 procent i marknadsandel av allt sparande i Sverige och alla har nollränta på sina vanliga sparkonton kan det få en stor effekt om inflationen stiger. Ett sätt att få högre avkastning på sina pengar är att söka sig till en så kallad nischbank där det ofta är bättre ränta. Det krävs oftast att sparpengarna låses in i fem år för att ett konto med insättningsgaranti ska matcha förväntningarna som finns på inflationen. Om du vill kunna ta av dina sparpengar på ett konto med insättningsgaranti får du gå ner lite i ränta. Se till att få så bra ränta som möjligt på ditt buffertsparande, jämför olika banker med varandra innan du bestämmer dig för en särskild.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade