När är det dags att binda räntan? - | Smspengar

När är det dags att binda räntan?

27 March, 2012

Smslån » Nyheter » När är det dags att binda räntan?
Oavsett vilken boendeform man har är det vanligt att boendet är en av de största kostnaderna för ens hushåll varje månad. Bor man i en hyresrätt är det inte säkert att man kan påverka sina kostnader speciellt mycket, medan man med ett boende där man själv står för ägandet ofta kan påverka mer än vad man tror genom att se över alternativen kring sina lån.

Några av de senaste marknadsanalyserna tyder på att det i dagsläget kan vara läge för alla dem med rörlig ränta på sitt bolån att fundera på att binda till fast. Detta gäller om Riskbanken framöver får rätt i sina gjorda prognoser.

Fast ränta

Med fast ränta på sitt bolån vet man redan i förväg vad man varje månad kommer att behöva betala och man slipper automatsikt den oro som man uppstå kring osäkerheten om räntan kommer att höjas under den närmsta tiden. En av nackdelarna som blir en risk när man väljer att ha en fast ränta på sitt bostadslån är att man riskerar att det blir dyrare, något som har visat sig vara trenden under de senaste åren. Hur utfallet verkligen blir är dock i stor del beroende av omvärlden och dess ekonomi.

Rörlig ränta

Med rörlig ränta har man möjligheten att binda till fast när man vill. Formen har i sig visat sig vara den mest ekonomiska för privatpersoner under de senaste åren. Med rörlig ränta, till skillnad från fast, behöver man inte betala något extra om man skulle bestämma sig för att byta till en annan bank eller göra större amorteringar än vad man räknat med. Däremot kan man drabbas mer negativt av att ha en rörligt ränta om det visar sig att svängningarna blir större mot vad man beräknat, vilket kan kräva ett extra sparande för att täcka upp.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade