Låna pengar utan ränta

29 November, 2023

Smslån » Nyheter » Låna pengar utan ränta

Vid mindre lånebelopp och smslån, snabblån eller mikrolån brukar det ofta finnas en räntefri period. Att låna pengar utan ränta är ett sätt att hitta snabba pengar tillfälligt och betala tillbaka dem med nästa lön. Även privatlån kan ha så kallade betalningsfria månader vilket då istället kompenseras av högre ränta.

Vad innebär ett räntefritt lån?

Ett räntefritt lån är lån som inte är kopplade till någon ränta så tillvida att du betalar tillbaka det i tid. Tar du ett smslån på bara några tusenlappar brukar inte detta vara några större problem för den som har en fast inkomst. Betalar du emellertid inte tillbaka i tid blir räntan mycket hög och du riskerar att både drabbas av påminnelseavgifter och betalningsanmärkningar. 

Vissa aktörer har räntefria lån som marknadsföring, för att vinna nya kunder och för att du i framtiden även ska vända dig till dem när du vill låna pengar.

Räntefria lån kan trots allt kosta dig

Även om du bestämmer dig för att ta ett räntefritt lån så kan du oftast vänta dig andra kostnader i samband med lånet. 

  • Aviavgifter för utskickade avier
  • Uppstartskostnad eller uppläggningsavgift
  • Förlängningsavgift om du vill förlänga lånet
  • Påminnelseavgifter (om du inte betalar)

Tänk på att även långivaren vill tjäna pengar på att du lånar utan ränta hos dem. På något sätt måste borttagen ränta kompenseras med avgifter.

Räntefria lån vid kort löptid

Helt räntefria lån är mycket ovanligt och i Sverige är dessa aktörer minst sagt få. Det som dock är mer vanligt är att de aktörer som erbjuder snabblån eller smslån erbjuder en kortare räntefri löptid som normalt varar mellan 14 och 30 dagar. Så mycket som 60 dagars räntefria lån är mycket ovanliga, däremot kan räntan enbart uppgå till en viss del. Vid 90 dagar gäller full ränta. Allt beror dock på den långivare du har valt. 

Betalningsfria månader

En del långivare och banker som erbjuder privatlån på högre summor kan ge sina kunder en eller två betalningsfria månader i sträck. Då betalar du varken ränta eller amortering. Antalet betalningsfria månader varierar dock från olika aktörer men ofta rör det sig om max två. Detta är ett sätt för folk som tillfälligt har ekonomiska svackor att få en liten andningspaus. Kolla upp vad som gäller med din långivare. 

Att tänka på innan du lånar utan ränta

Ett lån utan ränta kan verka fantastiskt på ytan men om du skrapar lite så får du snart veta att det finns baksidor. Att låna pengar utan ränta kan däremot vara bra om du vet att du kan betala tillbaka i tid. Ta alltid reda på hur lång den tidsfristen är, vilka avgifterna är och vad räntan blir om du betalar för sent.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade