Lagen för säkrare lån

20 September, 2014

Smslån » Nyheter » Lagen för säkrare lån

Det var i samband med att rekordmånga för två år sedan hamnat hos Kronofogden på grund av obetalda lånsom regeringen lyfte fram ett förslag angående säkrare lån.

Anledningen till att så många hade fått problem med lån och betalningar var bland annat dolda avgifter, brist på kreditprövning och en ansvarslös kreditgivning. Som exempel kunde det innebära att låneföretag inte varit tydliga med vad den exakta kostnaden för lånet var, vilket gjorde att han eller hon som tog lånet i slutändan inte kunde betala tillbaka. Detta har dock aldrig varit något problem för oss då vi alltid har varit tydliga med vad det kostar. Vi har sedan 2007 använt oss av god kreditgivning, där vi har satsat mycket resurser på att göra en så djupgående kreditprövning vi kan. Nu har lagen drivits igenom, och tack vare den kommer oseriösa låneföretag inte kunna utnyttja låntagare.

Hur det fungerar

Sedan 1 juli i år, då lagen tillkom, måste alla lånföretag inkomma med en ansökan till Finansinspektionen innan den 1 januari. Sedan prövas låneföretaget och verksamheten, om Finansinspektionen bedömmer att låneföretaget har möjlighet att bedriva en ansvarsfull kreditgivning så kommer låneföretaget stå under tillsyn av Finansinspektionen. Innan lagen tillkom räckte det att endast vara registrerad hos Finansinspektionen, men nu har de makten att återkalla tillståndet för lån om verksamheten inte sköts ordentligt. Med lagen har Finansinspektionen tillsammans med regeringen också tagit fram diverse riktlinjer som låneföretagen ska följa. Det är dessa riktlinjer man som låneföretag måste följa fullt ut för att kunna fortsätta med sin verksamhet. De nya riktlinjerna och den nya lagen innebär att konsumentskyddet stärks, och du behöver inte längre vara lika orolig för att blir lurad om du är i behov av att låna pengar.

Trots den nya lagen har gjort sms- och snabblån mer säkert, är det viktigt att du som lånetagare är uppmärksam på vilka du lånar av. Glöm inte att se till den effektiva räntan, vilka villkor som gäller samt att väga för- och nackdelar med ditt lån.

Läs om den nya lagen på Finansinspektions hemsida här.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade