Kronofogden har inte alltid rätt

3 August, 2016

Smslån » Nyheter » Kronofogden har inte alltid rätt

Att få hem ett brev från Kronofogden ligger förmodligen högt upp på listan över saker som stressar svenskar allra mest. Men faktum är att Kronofogden inte alltid har rätt, eller ens agerat på korrekta uppgifter och man kan söka rättelse.

En betalningsanmärkning är något som de flesta ryggar tillbaka inför, en sådan är nämligen ett tecken på att du inte skött dina betalningar. Vidare kan en anmärkning om betalning leda till att en inte får vare sig ta lån, köpa lägenhet eller kanske skaffa ett nytt telefonabonnemang. Men det är inte alltid som man hamnar i Kronofogdens register på korrekta grunder och nu visar det sig att allt fler överklagar och får rätt.

Fler och fler ansökningar om rättelse inkommer till Kronofogden

Under förra året kom det in hela 12 000 krav på rättelser gällande ärenden där privatpersoner hävdade att den statliga myndigheten agerat på felaktiga uppgifter från inkassobolag eller långivare. Det är inte siffran på rättelsekrav som är det förvånansvärda i denna fråga utan att hela 70 procent av de ärenden som inkommit har gett anmälarna rätt gentemot Kronofogden.

Vad är det kraven på rättelser gäller oftast? Jo det är visar sig vara mestadels allmänna skulder som parkeringsböter, CSN-skulder men även skatt. Oftast är den vanligaste anmärkningen att den som söker om rättelse påvisar att denna inte har fått en betalningsuppmaning innan det gått så långt som till ett inkassobolag och restföring i Kronofogdens register. Vad är då orsaken till att det blir fel ibland? Det verkar vara så att masshanteringen av ärenden med snabb handledning gör så att systemet inte är fläckfritt.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Augusti

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade