Körkortslån – Ta lån till körkort

4 October, 2022

Smslån » Nyheter » Körkortslån – Ta lån till körkort

Att ta körkort är en dröm för många men det är inte alla som har den ekonomiska möjligheten till att ta det. Man ska betala för körlektioner, körkortsböcker och ett antal olika prov som man måste genomföra. Detta går i genomsnitt på 15 000 kronor. För att finansiera ett körkort kan du ta ett körkortslån. Här går vi igenom hur det fungerar att låna till körkortet.

Så kan du låna till körkort

Det finns två olika typer av körkortslån. Det ena är ett specifikt lån för körkort som du tar hos CSN. Det andra är ett vanligt privatlån där du lånar pengar till körkort. Du får bara ansöka CSN:s körkortslån om du är mellan 18 och 47 år och är arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Du får låna som högst 15 000 kronor och måste betala tillbaka pengarna även om du får körkortet eller inte. 

 

Ett privatlån för körkort fungerar precis som ett vanligt lån utan säkerhet. Du ansöker oftast direkt via nätet och behöver inte lämna någon säkerhet såsom din bostad. Pengarna är inte dedikerade specifikt till att ta körkort utan du kan använda dem för annat även om det är rekommenderat att du noga tänker igenom syftet med lånet och sedan använder pengarna till det du tänkt. 

Så mycket behöver du låna till körkort

Hur mycket du behöver låna för körkort beror på hur många körlektioner du behöver. Det finns en del fasta kostnader som är följande:

 

 • Handledarkurs och handledarbevis – 200-700 kronor
 • Riskutbildning – 2 700 kronor
 • Teoriprov – 300-500 kronor
 • Uppkörning – 800-1 040 kronor
 • Tillverkning av körkort – 280 kronor

 

Utöver de fasta kostnaderna behöver du även körlektioner och körkortsteori och det är här du har möjlighet att påverka hur mycket pengar du behöver låna till körkort. Körlektioner kostar mellan 400 till 600 kronor per lektion så hur mycket du behöver ta i körkortslån beror på hur många körlektioner du tror att du behöver. Men en generell summa att räkna med att du behöver ta i körkortslån är 15 000 kronor.

Hur mycket kostar ett körkortslån?

Tar du ett vanligt privatlån utan säkerhet är det oftast lite högre ränta och avgifter än för ett lån med säkerhet. Hur mycket ditt körkortslån kommer kosta beror på din kreditvärdighet. Har du en låg kreditvärdighet kan detta innebära att du får sämre villkor på lånet.

 

För ett körkortslån från CSN omfattas du av deras lånevillkor och betalar den ränta de har satt för året. 

FAQ:

Kan man ta lån till körkort?

Ja, du kan ta körkortslån antingen via CSN eller som ett privatlån hos en bank eller långivare. 

Kan man ta lån till körkort trots betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare som godkänner körkortslån i form av privatlån trots att du har en betalningsanmärkning.

Vilka kan få körkortslån?

Ett körkortslån från CSN kan du få om du är mellan 18 och 47 år och är arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Ett vanligt privatlån kan du få om du uppfyller långivarens krav. 

Kan man ta körkort på avbetalning?

Tar du ett körkortslån får du en avbetalningsplan där du betalar av varje månad. 

Hur mycket kostar ett körkort 2022?

Ett körkort kostar i snitt 15 000 kronor.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


 • Som ett kreditkort i din mobil
 • Besked direkt helt utan UC
 • Direktutbetalningar 24/7
 • Direktutbetalningar 24/7 *
 • Låna 1 000 - 30 000 kr
 • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade