Klara ekonomin som nybliven student

1 September, 2020

Smslån » Nyheter » Klara ekonomin som nybliven student

Hösten står inför dörren och detta innebär ett nytt kapitel i livet för blivande studenter. Oftast är livet som student förknippat med mindre pengar och du kan behöva göra vissa omställningar för att klara din nya ekonomiska situation. Här får du tips och råd om hur du ska tänka när det kommer till studentekonomi.

Ansök om studiemedel

Att studera i Sverige är gratis om du är medborgare i ett EU eller EES-land. Dock behöver du pengar för att klara av dina utgifter såsom boende, mat och kurslitteratur och detta kan du få genom att ansöka om studiemedel. Du ansöker om studiemedel på Centrala Studienämndens (CSN) webbplats och kan då välja om du bara vill ha bidrag eller även ta lån som du sedan måste betala tillbaka.

Arbeta under dina studier

Det bästa sättet för att få mer pengar att röra dig med under din studietid är att arbeta extra samtidigt. Det du ska tänka på om du arbetar när du tar studiemedel är att det finns en gräns för hur mycket du får tjäna, ett så kallat fribelopp. Tjänar mer än ditt fribelopp kommer ditt studiemedel framöver att minska och du kan i värsta fall bli återbetalningsskyldig.

Bostadsbidrag för studenter

Du som är under 29 år eller har barn kan ha rätt till bostadsbidrag under dina studier. Detta ansöker du om på Försäkringskassans hemsida. Var noga med att du uppfyller alla krav så att du inte blir återbetalningsskyldig.

Spartips för studenter

Ett av de bästa tipsen för att klara studentekonomin är att spara! Dra ner på dina utgifter och spara gärna upp en buffert innan du börja studera. Här kommer några saker du kan tänka på:

  • Ta med lunchlåda och skippa restaurangbesöken.
  • Gör en budget så att pengarna räcker hela månaden.
  • Planera dina inköp så att de sprids ut.
  • Köp begagnad kurslitteratur.

Behöver du ta ett lån för att klara en större utgift en månad har vi på Smspengar en flexibel kontokredit som fungerar som ett kreditkort fast på nätet.

 

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade