Julhandeln väntas slå rekord | Smspengar

Julhandeln väntas slå rekord

23 November, 2011

Smslån » Nyheter » Julhandeln väntas slå rekord

HUI research skriver att julhandeln som vanligt kommer att slå rekord även om marginal inte kommer vara stor. Hushållen har mycket pengar att spendera men de ekonomiska oroligheterna sätter käppar i hjulen. Den europeiska skuldkrisen gör att konsumenterna håller sina pengar hårdare och HUI bedömer att handeln kommer att öka med 1% jämfört med 2010, den minsta ökningen på över tio år.

Hushållen har under året spenderat mest på resor, nöjen, bilköp medan detaljhandeln har legat i underkant och det kommer nu att ändras. Julklappar och julmat kommer inhandlas och detaljhandeln får som vanligt en rejäl skjuts uppåt. Under julen är det många som spenderar mycket pengar, ibland lite för mycket. Det är positivt för handeln att hushållen har mycket sparade pengar eftersom en del konsumenter kommer att ha svårt att hålla nere sin konsumtion även då det finns ekonomiska oroligheter.

HUI skriver också att sporthandeln kommer vara en stor vinnare i år. Intresset för att leva hälsosamt ökar och den stora mängd snö som fallit de senaste två åren ger också en skjuts för sporthandlarna. Som vanligt är också leksakshandeln en vinnare, en fjärdedel av alla leksaker säljs under julen.

En faktor som är svår att räkna på är vädret, snö under julen gör nämligen konsumenterna gladare och då även mer köpvilliga. På SMSPengar hoppas vi att det kommer mycket snö och vi återkommer nästa år med en uppföljning på rapporten.

Glad jul och gott nytt år önskar SMSPengar!

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade