Hyr ut ett rum för ökade inkomster

27 December, 2012

Smslån » Nyheter » Hyr ut ett rum för ökade inkomster

Är du en av dem som känner att den privata ekonomin kunde ha sett lite mer hoppfull och ljus ut, men samtidigt har tomma rum över i bostaden? I många delar av landet, och speciellt i storstäderna, råder det bostadsbrist. Kan man hyra ut ett av sina rum när efterfrågan faktiskt finns, är detta ett utmärkt sätt att få lite hjälp för att betala hyran varje månad.

Bidrag till hyran

Bidrag till hyran tillhör den främsta anledningen till att personer som bor stort eller har ett extra rum över i bostaden väljer att hyra ut. Har man tur blir inte bara hyresgästen en extra inkomstkälla utan även ett trevligt sällskap. Hur mycket man som hyresvärd kan begära i hyra av sin inneboende är en vanlig fråga. Riktlinjen är att den begärda hyran behöver vara skälig. När det gäller att avgöra vilken nivå som är rimlig kan man utgå från den totala hyran och sen dela i förhållande storleken av den del so man hyr ut. Det är viktigt att komma ihåg att du som värd riskerar att bli skyldig att betala tillbaka om din inneboende gör en anmälan.

Bor du själv kvar behövs inget tillstånd

För att man ska få hyra ut en del av sin bostad till en inneboende behövs inget tillstånd om man själv också bor där, och uthyrningen inte orsakar några problem för den som äger fastigheten. Ska du själv bo på annat håll eller vara bortrest under en period, och därmed hyra ut hela bostaden, behövs dock ett tillstånd från hyresvärd eller förening om att få hyra ut i andra hand.

Kom ihåg att skatta för hyresintäkterna

Rent ekonomiskt är det viktigt att komma ihåg att dina extra hyresintäkter behöver skattas. Anledningen är att den hyra som din inneboende bidrar med, kommer att räknas som en inkomst av kapital. Skattar för detta gör man i sin deklaration. Känner man sig osäker går det att läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade