Hyr ut ett rum för ökade inkomster | Smspengar

Hyr ut ett rum för ökade inkomster

27 December, 2012

Smslån » Nyheter » Hyr ut ett rum för ökade inkomster

Är du en av dem som känner att den privata ekonomin kunde ha sett lite mer hoppfull och ljus ut, men samtidigt har tomma rum över i bostaden? I många delar av landet, och speciellt i storstäderna, råder det bostadsbrist. Kan man hyra ut ett av sina rum när efterfrågan faktiskt finns, är detta ett utmärkt sätt att få lite hjälp för att betala hyran varje månad.

Bidrag till hyran

Bidrag till hyran tillhör den främsta anledningen till att personer som bor stort eller har ett extra rum över i bostaden väljer att hyra ut. Har man tur blir inte bara hyresgästen en extra inkomstkälla utan även ett trevligt sällskap. Hur mycket man som hyresvärd kan begära i hyra av sin inneboende är en vanlig fråga. Riktlinjen är att den begärda hyran behöver vara skälig. När det gäller att avgöra vilken nivå som är rimlig kan man utgå från den totala hyran och sen dela i förhållande storleken av den del so man hyr ut. Det är viktigt att komma ihåg att du som värd riskerar att bli skyldig att betala tillbaka om din inneboende gör en anmälan.

Bor du själv kvar behövs inget tillstånd

För att man ska få hyra ut en del av sin bostad till en inneboende behövs inget tillstånd om man själv också bor där, och uthyrningen inte orsakar några problem för den som äger fastigheten. Ska du själv bo på annat håll eller vara bortrest under en period, och därmed hyra ut hela bostaden, behövs dock ett tillstånd från hyresvärd eller förening om att få hyra ut i andra hand.

Kom ihåg att skatta för hyresintäkterna

Rent ekonomiskt är det viktigt att komma ihåg att dina extra hyresintäkter behöver skattas. Anledningen är att den hyra som din inneboende bidrar med, kommer att räknas som en inkomst av kapital. Skattar för detta gör man i sin deklaration. Känner man sig osäker går det att läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade