Hur sparar svenskarna?

21 June, 2016

Smslån » Nyheter » Hur sparar svenskarna?

Vi på Smspengar har skrivit mycket om privatekonomi och hur det är viktigt att hänga med när det klubbas igenom nya regler vad gäller bland annat amorteringskrav och lånetak. Idag skriver vi dock om sparande. För hur sparar egentligen svenskarna?

Det visar sig enligt undersökningar gjorda av Sifo att över hela två miljoner svenskar lägger sitt sparkapital i ett så kallas ISK-konto. ISK-konto är en förkortning för investeringssparkonto, detta är en sparform som har växt rekordartat under bara det senaste året. Enligt mätningar var det till exempel endast hälften så många som sparade i ett ISK-konto samma tid förra året. Vanligast är det bland medelålders och de välbeställda att spara i ett investeringssparkonto medan äldre gärna sitter kvar i klassiskt sparbeteende. Men varför har det blivit så populärt med just ett konto att investera i?

Konto med schablonmässig skatt

Jo, ett ISK-konto är skattemässigt annorlunda än många andra sparkontoformer. På ett sådant konto betalar den som sparar en schablonmässig skatt, baserad på kapitalet på kontot men oberoende av om pengarna har växt eller minskat under året. I skrivande stund ligger schablonskatten på runt 0,4 procent. Vid många andra spartyper ligger skatten på runt 30 procent på avkastningen, alltså på vinsten. Det gör det på många sätt mycket mer fördelaktigt att spara i just ett ISK-konto i stället för i ett gammalt klassiskt sparkonto.

Detta passar väl ihop med att svenskarna dessutom sparar allt mer pengar åt sina barn än tidigare. Många barn mellan 10 och 17 år har till exempel i snitt 65 000 kronor i sitt sparkapital. Kanske är det så att många sparar till sina barn i ISK-konton och då tänker på ett långsiktigt sätt. Hur man än sparar är det viktigt att förstå att mindre, regelbundna, insättningar med tiden även de blir större summor.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade