Hetsjakt på stugor: ökning med 13 % - | Smspengar

Hetsjakt på stugor: ökning med 13 %

5 October, 2020

Smslån » Nyheter » Hetsjakt på stugor: ökning med 13 %

Glada tillrop på bostadsmarknaden för den som hade tänkt sälja stugan i år. Men du som skulle köpa får antingen göra ett svidande klipp – eller vänta ett bra tag. Färska siffror visar kraftig uppgång på försäljningen av fritidshus i hela landet och experterna drar en tydlig parallell till sommarens reserestriktioner. 

Inte läge köpa sommarstuga

Du som förväntade dig köpläge på marknaden under coronapandemin får vänta. En följd av sommarens idoga “hemestrande” har resulterat i att försäljningen av fritidshus har ökat med så mycket som 13 %. Bara hittills i år har det sålts nästan 5 000 fritidshus. På sina håll har priserna på stugorna ökat med det dubbla. 

Ska vi tala i rena siffror är ett fritidshus i genomsnitt värt 9 % mer än förra året.

Även storstäderna blir dyrare

Vårens nedåtgående trend på bostadsmarknaden har vänt. I sin helhet steg snittpriset på bostäder med två procent, samtidigt som storstadsregionerna redovisade liknande uppgångar, med upp till 2 %. Tittar man bara på de senaste tre månaderna har priserna på sina håll ökat med så mycket som 7 %.

Den som hade tänkt göra ett bostadsklipp i storstadsregionerna får fundera om. En sammanställning av de senaste tre månadernas bostadsmarknad visar en uppgång av priserna på mellan 1 till 7 %. Ser man till en årsbasis har villapriserna i Stockholm ökat med hela 8 %. 

Stark efterfrågan

Oförändrat ränteläge, reserestriktioner och ett större fokus på den egna bostaden. Dessutom har man redan noterat en allmän ökning av intresset på fritidshus även innan pandemin. Flygskam och klimathot kan vara två orsaker till den allmänna ökningen. 

För den som velat sälja för att förbättra sin egen ekonomi har det varit mycket gynnsamt. Det är svårt att sia om höstens utveckling för priserna på fritidshus, men de senaste tre månadernas prisökning även på permanentboende pekar i alla fall på att bostadsmarknaden är på säljarnas sida just nu.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade