Hemligheten bakom en lyckad budget

5 November, 2020

Smslån » Nyheter » Hemligheten bakom en lyckad budget

Känner du ofta att pengarna inte räcker till i slutet av månaden? Ofta är det som ligger bakom det ojämna flödet av att ha och inte ha pengar en dåligt planerat månadsbudget. Här delar vi med oss av våra bästa tips för en lyckad privatekonomi!

Lär känna din budget

Ett knapert avslut på månaden är inte ovanligt. Det du skulle lagt undan till drömresan får plötsligt betala det nödvändigaste för att klara dig till nästa löning. När pengarna väl rullar in igen tar du igen den senaste tidens smålån och så står du där igen, med två veckor kvar till nästa löning. 

Att hålla ett jämnt in- och utflöde av dina inkomster och utgifter är viktigt för att du inte ska få en chock i slutet av månaden. Hemligheten ligger i att lära känna din budget.

Så gör du!

Börja med att rada upp alla dina fasta utgifter, det vill säga alla räkningar du har som återkommer varje månad. Busskort, mobilräkning, lån, fritidsavgift, el, internet, streamingtjänster och övriga abonnemang. Genom att rada upp allt framför dig ser du exakt hur mycket fasta utgifter du har och vet precis hur mycket du måste lägga undan på det till att börja med. Mat bör räknas som en fast utgift!

  • Tips! Finns det något i dina fasta utgifter du faktiskt kan minska på? Betalar du för ett abonnemang du inte använder så mycket, kan du byta till ett billigare internetabonnemang, kan du samla dina lån och sänka dina ränteutgifter? 

Skriv sedan ner en estimering på övrigt. Det vill säga: nöjen, 

Skriv sedan upp din aktuella månadsinkomst. För en timanställd eller egenföretagare varierar det månad för månad. Varierar det mycket kraftigt kan det vara en god idé att planera mer långsiktigt: kanske finns det saker i dina fasta utgifter du kan betala en månad i förväg när du har lite extra på kontot för att underlätta månader då du får mindre betalt?

50% i fasta utgifter

En vanlig regel är att 50% ska ligga på dina fasta utgifter. 30% ska gå till buffert, nöjen och resor och 20% till sparande.

Vanligaste misstaget

Det absolut vanligaste misstaget som folk tenderar göra med sin privatekonomi är att överskatta sin budget i början av månaden. Du lägger kanske undan alldeles för mycket pengar som du sedan måste tjuva ifrån i slutet av månaden för att klara dig. Genom att få en ordentlig överblick på din budget vet du precis hur mycket kvar du har att spendera på sparande, shopping och nöjen.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade