Känner du ofta att pengarna inte räcker till i slutet av månaden? Ofta är det som ligger bakom det ojämna flödet av att ha och inte ha pengar en dåligt planerat månadsbudget. Här delar vi med oss av våra bästa tips för en lyckad privatekonomi!
Lär känna din budget
Ett knapert avslut på månaden är inte ovanligt. Det du skulle lagt undan till drömresan får plötsligt betala det nödvändigaste för att klara dig till nästa löning. När pengarna väl rullar in igen tar du igen den senaste tidens smålån och så står du där igen, med två veckor kvar till nästa löning.
Att hålla ett jämnt in- och utflöde av dina inkomster och utgifter är viktigt för att du inte ska få en chock i slutet av månaden. Hemligheten ligger i att lära känna din budget.
Så gör du!
Börja med att rada upp alla dina fasta utgifter, det vill säga alla räkningar du har som återkommer varje månad. Busskort, mobilräkning, lån, fritidsavgift, el, internet, streamingtjänster och övriga abonnemang. Genom att rada upp allt framför dig ser du exakt hur mycket fasta utgifter du har och vet precis hur mycket du måste lägga undan på det till att börja med. Mat bör räknas som en fast utgift!
- Tips! Finns det något i dina fasta utgifter du faktiskt kan minska på? Betalar du för ett abonnemang du inte använder så mycket, kan du byta till ett billigare internetabonnemang, kan du samla dina lån och sänka dina ränteutgifter?
Skriv sedan ner en estimering på övrigt. Det vill säga: nöjen,
Skriv sedan upp din aktuella månadsinkomst. För en timanställd eller egenföretagare varierar det månad för månad. Varierar det mycket kraftigt kan det vara en god idé att planera mer långsiktigt: kanske finns det saker i dina fasta utgifter du kan betala en månad i förväg när du har lite extra på kontot för att underlätta månader då du får mindre betalt?
50% i fasta utgifter
En vanlig regel är att 50% ska ligga på dina fasta utgifter. 30% ska gå till buffert, nöjen och resor och 20% till sparande.
Vanligaste misstaget
Det absolut vanligaste misstaget som folk tenderar göra med sin privatekonomi är att överskatta sin budget i början av månaden. Du lägger kanske undan alldeles för mycket pengar som du sedan måste tjuva ifrån i slutet av månaden för att klara dig. Genom att få en ordentlig överblick på din budget vet du precis hur mycket kvar du har att spendera på sparande, shopping och nöjen.