Gör gratis kreditupplysningar och håll koll på din ekonomi

11 December, 2023

Smslån » Nyheter » Gör gratis kreditupplysningar och håll koll på din ekonomi

Att ha en bra kreditvärdighet är avgörande för att kunna få lån, hyra bostad eller skaffa ett abonnemang. Som privatperson är det därför viktigt att regelbundet kolla upp sitt kreditbetyg för att få en uppfattning om sin ekonomiska status. Idag finns det enkla och kostnadsfria sätt att ta en kreditupplysning där du med hjälp av BankID enkelt kan begära ditt kreditbetyg utan några avgifter.

Så gör du en gratis kreditupplysning

Nätet är en uppsjö av möjligheter när det gäller att hitta information. Där kan du gratis ta en kreditupplysning genom att enkelt identifiera dig med BankID och ange din e-postadress. Vissa vill dock att du betalar en liten avgift för att se dina kreditdetaljer. 

Genom att följa några enkla steg kan du på ett ögonblick få tillgång till din kreditinformation och därmed få en bättre förståelse för din ekonomiska situation. Det är inte alla sajter som erbjuder gratis kreditupplysning men en av dessa är Kreditkoll.nu – i annat fall kan du som sagt behöva betala en mindre avgift. 

Vad står i kreditupplysningar?

En personlig kreditupplysning innehåller viktig information om ens ekonomiska historik och kreditvärdighet. Denna rapport sammanställs av kreditupplysningsföretag och används av långivare, hyresvärdar och andra företag för att bedöma ens förmåga att betala avtalade skulder i tid. I en personlig kreditupplysning finns följande information:

 • Personuppgifter: Grundläggande information som namn, personnummer, adresshistorik och kontaktuppgifter ingår i kreditupplysningen för att säkerställa att rätt person blir bedömd.
 • Kreditsaldo: Uppgifter om aktuella lån och kreditskulder finns med i rapporten. Detta inkluderar information om kreditkort, privatlån, i vissa fall studielån (UC har tilläggstjänst för detta) och andra kreditavtal.
 • Kreditbetalningshistorik: En viktig del av kreditupplysningen är att visa hur väl man har skött sina tidigare kreditåtaganden. Betalningshistoriken visar om man har betalat i tid, varit sen med betalningar eller om det finns några obetalda skulder.
 • Kreditförfrågningar: Upplysningen innehåller också en lista över företag eller långivare som har begärt att få ta del av ens kreditinformation. Antalet förfrågningar under en viss period kan påverka kreditvärdigheten.  
 • Skuldsaldo hos Kronofogden: Eventuella obetalda skulder som har hamnat hos Kronofogden eller inkassobolag noteras i kreditupplysningen.
 • Betalningsanmärkningar: Om man har misskött sina betalningar och fått betalningsanmärkningar noteras dessa i kreditupplysningen och påverkar kreditvärdigheten negativt.
 • Adresshistorik: En lista över tidigare och nuvarande adresser kan finnas med i rapporten för att se hur länge man har bott på olika platser.

Fördelar med att regelbundet kolla upp sitt kreditbetyg

Att ta en kreditupplysning på sig själv är en god vana som alla privatpersoner bör göra då och då. Varför då kan man undra?

 • Kontrollera din kreditvärdighet: Genom att kolla ditt kreditscore kan du se hur kreditvärdig du är enligt kreditinstituten. En hög kreditvärdighet ökar dina chanser att få godkänt för lån eller andra ekonomiska tjänster.
 • Upptäcka eventuella felaktigheter: Ibland kan det förekomma felaktigheter eller missförstånd i kreditrapporten som kan påverka din kreditvärdighet negativt. Genom att regelbundet kontrollera din kreditinformation kan du upptäcka och korrigera sådana fel i tid.
 • Få bättre lånevillkor: Om du vet att din kreditvärdighet är god kan du förhandla fram bättre lånevillkor och räntesatser när du behöver låna pengar.
 • Undvika identitetsstöld: Genom att hålla koll på din kreditinformation kan du tidigt upptäcka tecken på identitetsstöld eller obehöriga kreditförfrågningar.

Välj det alternativ som passar dig bäst

Utöver möjligheten att ta en kreditupplysning gratis erbjuder även andra tjänster, som MinUC, möjligheten att ta del av din kreditinformation. Hos MinUC kan du få ditt kreditbetyg för 29 kronor per gång eller välja ett månadsabonnemang för endast 49 kronor, vilket låter dig följa din kreditutveckling över tid. Fördelen med MinUC är att de tar med väldigt mycket och ingående information – något som en gratis kreditupplysning inte alltid har.

Det är viktigt att välja den tjänst som passar dina behov bäst. Om du bara behöver en enstaka kreditupplysning kan gratis kreditupplysningar på nätet vara det bästa alternativet, medan MinUCs abonnemang kan vara mer lämpligt om du vill ha en kontinuerlig uppföljning av din kreditvärdighet.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


 • Som ett kreditkort i din mobil
 • Besked direkt helt utan UC
 • Direktutbetalningar 24/7
 • Direktutbetalningar 24/7 *
 • Låna 1 000 - 30 000 kr
 • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade