Gör en hushållsbudget

16 May, 2022

Smslån » Nyheter » Gör en hushållsbudget

Har du hört talas om hushållsbudget tidigare? Om inte så kan det kort och gott sammanfattas som den budgeten du gör för att inte leva över dina tillgångar. Detta kan vara en smart sak att göra oavsett om du har låg eller hög inkomst eller små som stora utgifter. Med en hushållsbudget kan du få en överblick över dina fasta utgifter och oftast underlättar det när du ska ta beslut om hur du ska spendera under var månads gång. Du kan dessutom få en överblick över vad du skulle kunna spara in på vid behov. En hushållsbudget kan göras inför kommande månad eller år.

Hur du gör en hushållsbudget – steg för steg:

Inkomst – Hur mycket pengar har du att röra dig med? Räkna helst utifrån fasta inkomster (såsom ersättning, bidrag och försäkring) och den lön du får in efter skatt.

Utgifter – Vilka är dina fasta kostnader och vilka är rörliga kostnader? De fasta kan såklart vara svåra att komma ifrån, såsom hyra, räkningar och mat (först och främst den du själv lagar). De rörliga kostnaderna är dock inte alltid de mest nödvändiga, som resor, nöjen och kläder. I en perfekt värld ska du allra helst inte överstiga 50 procent av din inkomst rörande fasta kostnader och 40 procent rörande rörliga kostnader.

Resultat – Ja, nu kommer vi till frågan om budgeten går ihop eller ej. Om inte så bör du se över vad du kan dra ner på. Om du till exempel äter ute ofta så kanske du bör tänka på att laga mat hemma, helst för några dagar så att du har matlådor. Satsa också hellre på gratisaktiviteter. Har du däremot en budget som går ihop så kan det vara dags att lägga undan pengarna som blir över (åtminstone 10 procent av inkomsten varje månad) på ett sparkonto. Detta kan gå till nöjen men du bör såklart ha ett sparande på minst 10 000 kronor eller liknande för oförutsägbara händelser.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Augusti

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade