Gå i förtidspension? Så här fixar du ekonomin! | Smspengar

Gå i förtidspension? Så här fixar du ekonomin!

8 June, 2021

Smslån » Nyheter » Gå i förtidspension? Så här fixar du ekonomin!

Börjar jobbet kännas extra tufft på senaste tiden? Har din sambo gått i pension men du fortsätter att slita? Det kan finnas många anledningar till att du vill sluta jobba oavsett vilken ålder du är i. Men frågan är hur du ska klara ekonomin om du går i pension i förtid och kommer pengarna att räcka? Vi berättar mer om hur du ska tänka när du vill arbeta mindre och njuta mer av livet, utan att behöva oroa dig för pengar!

Fasa ut jobbet

Ett smart sätt att börja gå i pension är genom att fasa ut jobbet. Med det menar vi att du helt enkelt går ner i tid till att till exempel arbeta halvtid. På så vis kan du ta ut en deltidslön samtidigt som du tar ut en del pension. Det kommer kännas stor skillnad när du går ner i timmar och får flera dagar ledigt i jämförelse med när du jobbar 100 %. Här finns det antingen flexpension som gäller för privata tjänstemän eller deltidspension som gäller för offentliga sektorn. Du kan höra med din arbetsgivare eller facket för att få veta vad som gäller för dig.

 

Några fördelar med att jobba deltid samtidigt som du tar pension är att du fortsätter att tjäna in ny pension. Du får lägre skatt än om du bara skulle va pensionär samt att du kan få a-kassa och sjukpenning. Dessutom får du behålla dina arbetskamrater och få det sociala på jobbet någon dag i veckan. 

Ta ut tjänstepension på kort sikt

En annan lösning som dock är mer tillfällig är genom att ta ut din tjänstepension på kortare tid. Du får då en högre månadspension i några år men när tjänstepensionen är slut kommer månadsinkomsten bli mycket lägre resten av livet.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade