Gå i förtidspension? Så här fixar du ekonomin!

8 June, 2021

Smslån » Nyheter » Gå i förtidspension? Så här fixar du ekonomin!

Börjar jobbet kännas extra tufft på senaste tiden? Har din sambo gått i pension men du fortsätter att slita? Det kan finnas många anledningar till att du vill sluta jobba oavsett vilken ålder du är i. Men frågan är hur du ska klara ekonomin om du går i pension i förtid och kommer pengarna att räcka? Vi berättar mer om hur du ska tänka när du vill arbeta mindre och njuta mer av livet, utan att behöva oroa dig för pengar!

Fasa ut jobbet

Ett smart sätt att börja gå i pension är genom att fasa ut jobbet. Med det menar vi att du helt enkelt går ner i tid till att till exempel arbeta halvtid. På så vis kan du ta ut en deltidslön samtidigt som du tar ut en del pension. Det kommer kännas stor skillnad när du går ner i timmar och får flera dagar ledigt i jämförelse med när du jobbar 100 %. Här finns det antingen flexpension som gäller för privata tjänstemän eller deltidspension som gäller för offentliga sektorn. Du kan höra med din arbetsgivare eller facket för att få veta vad som gäller för dig.

 

Några fördelar med att jobba deltid samtidigt som du tar pension är att du fortsätter att tjäna in ny pension. Du får lägre skatt än om du bara skulle va pensionär samt att du kan få a-kassa och sjukpenning. Dessutom får du behålla dina arbetskamrater och få det sociala på jobbet någon dag i veckan. 

Ta ut tjänstepension på kort sikt

En annan lösning som dock är mer tillfällig är genom att ta ut din tjänstepension på kortare tid. Du får då en högre månadspension i några år men när tjänstepensionen är slut kommer månadsinkomsten bli mycket lägre resten av livet.

 

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Augusti

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade