Förenklat om effektiv ränta

2 March, 2014

Smslån » Nyheter » Förenklat om effektiv ränta

Det kan vara svårt att förstå de begrepp som dyker upp när det handlar om ekonomi och lån, men det finns mycket att vinna på att lära sig dem. Ett av de begrepp som vi upplever att flera av våra låntagare har svårt att förstå är “effektiv ränta”, och just därför har vi valt att förklara det så enkelt som möjligt.

Till att börja med bör en se till vad “vanlig” ränta är, vilket enkelt kan förklaras som kostnaden för att få låna pengar. Vanligen uttrycks ränta som en procentsats av lånesumman, exempelvis kan banken kräva 10 % i ränta för att du ska få låna 100.000 kronor. Utifrån den procenten, och beroende på hur länge man ska amortera (betala av lånet) räknar man ut vad kostnaden kommer att bli i sin helhet. Och det är just det sistnämnda som är den effektiva räntan.

Effektiv ränta är alltså enkelt förklarat en uträkning av den totala kostnaden på lånet över hela låneperioden. På låneföretagens hemsidor skriver man alltid ut den effektiva räntan, och då i procentform. Vanligen har man då räknat för vad den effektiva räntan skulle bli om låneperioden var ett år.

Anledningen till att det är viktigt att förstå innebörden av effektiv ränta är att för att du som kund enkelt ska kunna jämföra olika lån, utan att ta hänsyn till eventuella avgifter som kan gömma sig.

Våra lån är på 30 dagar och den effektiva räntan räknar man då om låneperioden var på ett år. Vilket gör effektiv ränta lite missvisade för våra lån, där räknar man med att man tar om lånet varje månad. Vilket våra lån inte är till för.

Det är viktigt att du som lånetagare ser till den totala kostnaden när du tar ett lån, och inte bara jämför priset för lånet. Om du lånar hos oss betalar du endast ränta, och andra avgifter så som uppläggnings- eller serviceavgifter är ingenting vi lägger till. På så vis kan du också dra av lånet på din deklaration, vilket du kan läsa mer om här.

Förhoppningsvis är du nu mer klar på vad effektiv ränta innebär, men om det skulle vara några frågetecken finns vår kundservice alltid tillgänglig för att svara på dina frågor.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juli

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade