Enkla tips för tryggare hushållsekonomi - | Smspengar

Enkla tips för tryggare hushållsekonomi

8 February, 2012

Smslån » Nyheter » Enkla tips för tryggare hushållsekonomi

Det är lätt att tänka sig att ekonomi bara skulle vara en något som utbildade ekonomer kan ha koll på. Så är inte riktigt fallet. Visst har de bättre kunskaper än gemene man, men om man vågar ta sig an de mest grundläggande delarna i sin privata ekonomi kan man vinna stora fördelar. Idag finns det några enkla hjälpmedel för dig som privatperson att minimera riskerna och utgifterna i din privatekonomi. Det är delvis avdrag och lättnader som de berömda ROT- och RUT-avdragen samt smidiga hjälpmedel för en bättre översikt över ditt inkomstår.

ROT och RUT är till för alla

Det har diskuterats fram och tillbaka huruvida hushållsnära tjänster är till för alla. Svaret är att de här avdragen på alla sätt och vis kan och borde användas av alla. Avdragen skapar jobb. De kom till som en del i sysselsättningspolitiken där man ville att det skulle vara billigare och lättare för hushåll att köpa hushållsnära tjänster. Avdragen kostar ingenting, tvärtom sparar du pengar då du bara betalar en del av vad tjänsten kostar. Avdragen är mycket enkelt att få. Det krävs inga blanketter. Från och med i år fås avdraget via den så kallade fakturamodellen som gäller. Mer information om RUT- och ROT-avdrag finns på Skatteverkets hemsida.

Jämka för en jämnare ekonomi

Förutom avdrag finns även mycket annat man kan få skattereduktion och lättnad för. Det kan vara svårt att veta vilka man har rätt till. Som tur är håller Skatteverket god koll på ditt skattekonto och vet ofta vid deklarationen hur mycket skatt som ska betalas in eller ut. Men om man har bolån, aktier, företag eller andra egendomar belagda med skattskyldighet kan in- eller utbetalningen i samband med deklarationen bli ganska stor. Vilket självklart påverkar din privatekonomi. För att undvika allt för stora svängningar i ekonomin i mars kan du hjälpa till att sprida skatten på hela året istället. Det gör du genom att jämka. Med hjälp av blanketter som går att beställa från Skatteverket.se anmäler du de skattejusteringar du vill göra. Sedan beräknas avdragen eller skulden av Skatteverket som i sin tur justerar din inkomst eller skuld månadsvis.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade