Ekonomiskt svårt för unga utan sysselsättning | Smspengar

Ekonomiskt svårt för unga utan sysselsättning

22 July, 2013

Smslån » Nyheter » Ekonomiskt svårt för unga utan sysselsättning

I en artikel från Dagens Nyheter har det skrivits att 112 000 personer mellan 16 och 25 år står utanför både jobb och studier.

Uppgifterna kommer från temagruppen ”Unga i arbetslivet” vilka är ett samarbete mellan Ungdomsstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skolverket. Detta är skrämmande, och någonting det borde pratas mer om, då det innebär både ekonomiska svårigheter för  de unga, och är näst-intill omöjligt att ta sig in på marknaden utan tidigare erfarenhet. Arbetsmarknaden är hård och om de unga inte kommer in i arbetslivet ordentligt från början, blir det lätt en ond cirkel som är svår att ta sig ur. Och vi vet antagligen alla hur det ligger till gällande arbetsliv och samhälle, men för att förtydliga: har du inget arbete, blir det svårt att följa med i samhället.

Om du, eller någon du känner, står utanför samhället (alltså utan jobb eller studier) kommer här några tips på hur du kan komma på fötterna igen:

  • Fundera över var du ser dig i framtiden. Skriv ner vad du vill göra om ett år, fem år och 10 år. När du väl har kommit fram till det (och försök att vara så realistisk som möjligt), är det dags att ta reda på hur du går till väga. Om det är studier inblandade, kontakta till exempel en syokonsulent. De vet oftast vilken väg som är rätt att gå.
  • Är du låst i arbetslösheten? Kanske har du kommit en bit över 20 och står utan arbetslivserfarenhet? Då är det fullt förståeligt att det är svårt för dig att få jobb. Kontakta arbetsförmedlingen och be de om hjälp. Det finns någonting som heter arbetsträning vilken ger dig möjlighet att öva på ett yrke och få erfarenhet tills du kan stå på egna ben.

Det är aldrig försent att göra något åt sitt liv, och försöka bygga upp sin framtid. Och du ska aldrig skämmas om du sitter i en svår situation, det kan hända vem som helst. Försök istället fokusera på hur du ska ta dig ur och den och våga be om hjälp.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade