Ekonomisk kris i Grekland - | Smspengar

Ekonomisk kris i Grekland

25 July, 2015

Smslån » Nyheter » Ekonomisk kris i Grekland

Den rådande ekonomiska situationen i semesterparadiset Grekland innebär att turister som ska besöka landet i sommar måste ha med sig extra kontanter och situationen kan komma att förvärras.

Vi på Smspengar vill råda alla som planerat att åka till Grekland i sommar att hålla en sak i minnet: den rådande ekonomiska situationen i landet gör att det är extra viktigt att resenärer tar med sig extra kontanter. Landets banker är stängda och kommer att fortsätta vara det på obestämd tid. Likaså finns restriktioner uppställda för hur mycket pengar som får plockas ut från såväl bankkontoren som från bankomaterna, dock gäller dessa inte för turister i landet. För grekerna innebär uttagsrestriktionerna att endast 60 euro, vilket är 540 svenska kronor, om dagen får plockas ut vilket orsakat långa köer till de bankomater som finns att tillgå då grekerna är rädda för att låta pengarna finnas kvar på bankkontot. Men det är inte bara kontanter som är bristvara. Även läkemedel på sjukhusen och hos apoteken börjar tryta då staten inte betalat läkemedelsbolagen sedan i december i fjol vilket gjort att man på många platser även satt in restriktioner på utplockande av medicin. För att lösa den ekonomiska krisen har Grekland nu ansökt om ett treårigt nödlån hos EU:s stabilitetsfond, ESM, i utbyte mot att man redan nästa vecka ska införa nya pensions- och skattereformer. Om detta kommer hörsammas av EU återstår dock att se.

Så kan du som turist påverkas:

  • Kontanter – kontanter är bristvara i landet men kredit- och kontokort accepteras endast på fåtal platser och därför är det viktigt att du som turist i landet tar med dig ordentligt med kontanter inför avresa samt andra betalalternativ också.
  • Kan uppstå matbrist – på flera håll har rapporter lämnats rörande stängda restauranger och förkortade menyer då restaurangerna inte har råd att köpa in råvaror i dagsläget.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade