Du kan inte alltid lita på ett lånelöfte

14 October, 2018

Smslån » Nyheter » Du kan inte alltid lita på ett lånelöfte

Ett löfte är i sin betydelse en utfästelse om något, en försäkran om att ett visst skeende exempelvis. Men inte när det kommer till begreppet lånelöfte, som faktiskt är rätt så vilseledande. Men hur kan du nekas ett lån, trots att du fått ett giltigt lånelöfte?

Du har gladeligen tagit emot ett lånelöfte från din bank – och dessutom precis vunnit budgivningen på det där huset eller lägenheten du verkligen vill ha. Vilken lycka! Men vänta lite nu, varför nekas du lån trots ett giltigt lånelöfte?

Ett lånelöfte är inget löfte i ordets rätta bemärkelse

Nej, ett lånelöfte är ingen försäkran, även om det tolkas så av förklarliga anledningar. Det är med andra ord inte så konstigt att du som fått ett lånelöfte från din bank tänker att det är självklart att du ska få godkänt på din bolåneansökan. Men när du har vunnit budgivningen och ska skriva på köpeavtalet kan banken faktiskt säga nej till ett bolån, trots löftet om bolån.

Först och främst, kolla med banken innan du skriver på ett kontrakt så du slipper risken att stå där med ett påskrivet köpekontrakt men nekad låneansökan. Det kan nämligen leda till kontraktsbrott, vilket i sin tur kan kosta dig mycket pengar.

Därför kan låneansökan få avslag trots löfte om lån

Ett lånelöfte baseras på en preliminär kreditprövning med allmänna uppgifter om en viss bostad. Det innebär att förutsättningarna för bostadsaffären kan ändras mellan din ansökan om lånelöfte och ansökan om bolån. Saker som kan påverka och förhindra ett bolån är bland annat följande:

 • Din ekonomi har försämrats
 • Din medsökande har förlorat jobbet
 • Du har blivit långtidssjukskriven
 • Du väntar barn
 • Din bostad uppfyller inte bankens kriterier som säkerhet för lånet

Ett lånelöfte är med andra ord en fingervisning om att banken kan komma att säga ja till en låneansökan, om alla parametrar fortsättningsvis är inom ramarna. Det är inte ett löfte skrivet i sten om ett framtida bolån, något som är bra att ha med sig när en tittar på bostäder och bestämmer sig för att slå till.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


 • Som ett kreditkort i din mobil
 • Besked direkt helt utan UC
 • Direktutbetalningar 24/7
 • Direktutbetalningar 24/7 *
 • Låna 1 000 - 30 000 kr
 • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Juni

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade