Ett löfte är i sin betydelse en utfästelse om något, en försäkran om att ett visst skeende exempelvis. Men inte när det kommer till begreppet lånelöfte, som faktiskt är rätt så vilseledande. Men hur kan du nekas ett lån, trots att du fått ett giltigt lånelöfte?
Du har gladeligen tagit emot ett lånelöfte från din bank – och dessutom precis vunnit budgivningen på det där huset eller lägenheten du verkligen vill ha. Vilken lycka! Men vänta lite nu, varför nekas du lån trots ett giltigt lånelöfte?
Ett lånelöfte är inget löfte i ordets rätta bemärkelse
Nej, ett lånelöfte är ingen försäkran, även om det tolkas så av förklarliga anledningar. Det är med andra ord inte så konstigt att du som fått ett lånelöfte från din bank tänker att det är självklart att du ska få godkänt på din bolåneansökan. Men när du har vunnit budgivningen och ska skriva på köpeavtalet kan banken faktiskt säga nej till ett bolån, trots löftet om bolån.
Först och främst, kolla med banken innan du skriver på ett kontrakt så du slipper risken att stå där med ett påskrivet köpekontrakt men nekad låneansökan. Det kan nämligen leda till kontraktsbrott, vilket i sin tur kan kosta dig mycket pengar.
Därför kan låneansökan få avslag trots löfte om lån
Ett lånelöfte baseras på en preliminär kreditprövning med allmänna uppgifter om en viss bostad. Det innebär att förutsättningarna för bostadsaffären kan ändras mellan din ansökan om lånelöfte och ansökan om bolån. Saker som kan påverka och förhindra ett bolån är bland annat följande:
- Din ekonomi har försämrats
- Din medsökande har förlorat jobbet
- Du har blivit långtidssjukskriven
- Du väntar barn
- Din bostad uppfyller inte bankens kriterier som säkerhet för lånet
Ett lånelöfte är med andra ord en fingervisning om att banken kan komma att säga ja till en låneansökan, om alla parametrar fortsättningsvis är inom ramarna. Det är inte ett löfte skrivet i sten om ett framtida bolån, något som är bra att ha med sig när en tittar på bostäder och bestämmer sig för att slå till.