Deklarationstider - | Smspengar

Deklarationstider

12 April, 2013

Smslån » Nyheter » Deklarationstider

Årets första (och kanske största?) vårtecken har kommit: deklarationen. Det är nu i Mars som de första deklarationerna dimpar ner i brevlådorna, och folk får veta om de får tillbaka pengar på skatten – eller om de måste betala.

För den som inte orkar vänta in pappersblanketterna, är det möjligt att klicka sig in via Skatteverkets hemsida redan nu för att ta reda på hur resultatet ser ut. Det kan nämligen dröja till 15 april för vissa innan pappersdeklarationen kommer. Det du behöver för att kolla deklarationen på internet är e-legitimation, vilket enkelt ordnas genom din bank. Därefter kan du smidigt ta reda på om ekonomin får en lyft lagom till midsommar.

Deklarera elektroniskt

Den största nyheten för årets deklaration är att alla kan välja att deklarera elektroniskt. Tidigare har inte delägare i aktie- och handelsbolag kunnat e-deklarera, vilket gjort att de inte har fått tillbaka skatten före midsommar. Det är också lättare för de som sålt aktier, fastigheter eller för de som har andra avdrag. De kan numera helt och hållet fylla i uppgifterna elektroniskt. I år hoppas skatteverket på att ännu fler än de 65 procent som hittills e-deklarerar ska välja bort pappret. Främst för att det är mer säkert, snabbare och smidigare. Det görs ungefär fyra gånger så mycket fel på pappersblanketterna. Vanligtvis handlar det om räknefel, vilket görs per automatik i e-deklarationen. En annan fördel är att siffrorna alltid är aktuella. Till nästa år kan man också välja att avbeställa pappersdeklarationen helt, så att man bara får den i elektroniskt format. Och där ska en verkligen lyfta på hatten för Skatteverket, eftersom det även ur en miljöaspekt är bra.

Deklarationen ska vara inne senast den 2 maj vid midnatt.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade