Dags att tänka på pensionen | Smspengar

Dags att tänka på pensionen

5 March, 2016

Smslån » Nyheter » Dags att tänka på pensionen

Svenskarna oroar sig mest av allt för sin pension när det kommer till hushållsekonomin hur en färsk undersökning visat och därför kan det nu i vårtider vara en bra idé att faktiskt ta sig en titt på pensionen – något vi på Smspengar vill tipsa om.

En färsk undersökning som gjorts på uppdrag av en utav landets storbanker visar att det vi svenskar mest av allt oroar oss för inom hushållsekonomiska frågor är vår pension. Men det finns en hel del saker som man kan göra för att bättra pensionen, och vårt främsta tips här på Smspengar är att börja sätta sig in i hur pensionen faktisk fungerar – något som innebär att du måste öppna upp det där orange kuvertet som trillar in i brevlådan i början av varje vår. I det kuvertet hittar du nämligen all information du behöver för att kunna sätta dig in i, ta tag i och ändra om i ditt pensionssparande. Och för olika åldersgrupper finns olika saker att fokusera på:

  • 90-talist – börja med att jobba och betala skatt eftersom det är först när du gör detta som du får pension och viktigt är att se till att din arbetsgivare betalar tjänstepension.
  • 80-talist – samma som för 90-talisten men med skillnaden att du har ett heltidjobb eftersom inkomsterna du tjänar in avspeglar hur bra din pension kommer bli i framtiden. Tips är att själv börja spara till pensionen, och i och med att skatteavdraget nu är borttaget för privat pensionssparande kan ISK-konto vara något att se över.
  • 70-talist – tips är att inte köpa förvaltningstjänster för din premiepension, du kan istället med fördel välja förvalsalternativ till både premiepensionen och tjänstepensionen.
  • 60-talist – pensionen närmar sig allt fortare nu och därför är det viktigt att sätta sig in ordentligt. Något som Pensionsmyndigheten tipsar om är att göra en pensionsprognos på deras hemsida och att du ser över återbetalningsskyddet i tjänstepensionen då detta minskar vad du kommer få i pension, är det nödvändigt att ha kvar det? Och spar du pengar själv till pensionen?
  • 50-talist – dags att börja se över när du kan gå i pension, gör som 60-talisten och gör en prognos, men glöm inte att också överväga vilka kostnader du kommer ha när du väl blir pensionär eftersom dessa kan ha inverkan. Överväg också om återbetalningsskyddet är värt att ha kvar.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade