Bankernas hårda krav hämmar bostadsmarknaden - | Smspengar

Bankernas hårda krav hämmar bostadsmarknaden

26 May, 2018

Smslån » Nyheter » Bankernas hårda krav hämmar bostadsmarknaden

Det finns rekordmånga osålda bostadsrätter på marknaden i dagens läge – och allt tuffare krav på dig som tar lån för bostadsköpet stoppar bygget av nya lägenheter. Många menar att det är bankernas hårdare krav mot låntagarna som hämmar marknaden och minskar antalet påbörjade bostadsbyggen.

 

 

Många byggare har stött på ett problem under våren. Det är mycket färre bostäder som sålts i Sverige i år, jämfört med hur det såg ut i fjol. Värst ser det ut att vara i Stockholm. En svår marknad att göra sig lönsam på för byggare helt enkelt. Samtidigt som det råder bostadsbrist och många unga, förstagångsköpare har inte möjlighet att köpa de dyra bostäder som finns tillhands.

 

Krav från banker sätter stopp för lån

 

Det är framförallt de skärpta kraven från bankerna som minskat byggandet, eftersom det gjort att färre har möjlighet att köpa en bostad. När en bank beviljar ett lån sker först och främst en kreditprövning av låntagaren, där denna måste klar en kalkylränta. Det är en ränta som är mycket högre än den som gäller i dag. Under förra våren höjdes kalkylräntan från fem till sju procent – samtidigt som taket för hur mycket ett hushålls faktiskt får låna sänktes från sju årsinkomster till ca fem. Åtstramningen skedde samtidigt som lånetaket och amorteringskravet. Ett sätt att skydda hushållen från stora ekonomiska bekymmer vid en ekonomisk kris.

 

Slår hårt mot bostadsbyggare och unga bostadsköpare

 

Dock har dessa nya, strängare krav slagit väldigt hårt mot större städer med dyra bostäder. I Stockholm, Uppsala och Göteborg har det gått riktigt trögt med att sälja nyproducerade bostäder, något som gick betydligt enklare under samma period i fjol. Även unga som ska ta sig in på bostadsmarknaden får det svårt, liksom lågavlönade grupper. Det behövs bostäder men billigare varianter än de bostadsrätter som står tomma och väntar på köpare.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade