Bankernas bolånetak

7 January, 2015

Smslån » Nyheter » Bankernas bolånetak

Att vi på Smspengar tidigare rapporterat en hel del om det stundande amorteringskravet gällande bolån är det nog få som missat och nu vill vi passa på att informera lite om bankernas egna initiativ – bolånetak.

Det senaste året har det diskuterats en hel del kring bolån och amorteringskrav, och nu sätter bankerna själva ner foten genom att införa bolånetak. Detta innebär att det hos flera av bankerna finns ett maxbelopp för hur mycket en person kan komma att få i lånelöfte. Exempelvis har banken SBAB infört ett tak om lånegräns vid 5 till 6,5 gånger sin bruttoinkomst. Detta innebär att en person som tjänar 20 000 kronor i bruttolön som max kan få lånelöfte om 1 560 000 kronor, men det är heller inte säkert att alla som ansöker kommer att få sitt lånelöfte hela vägen upp till bankens maxgräns. Det som avgör om en person kommer att beviljas lån på fem gånger bruttoinkomsten kommer individuellt att prövas av banken vilket betyder att vissa kanske inte får ett lånelöfte överhuvudtaget. Dock är SBAB inte ensamma om denna typ av bolånetak utan flera banker börjar nu skärpa reglerna kring kriterierna för vem som beviljas lånelöfte och hur stort belopp som beviljas.

Varför sätter man bolånetak?

Bolånetaken infördes redan 2010 för att hindra att låntagare sätter sig i en skuldfälla men det rådande klimatet på bostadsmarknaden har gjort att bankerna nu anser att den lagstadgade gränsdragningen inte är tillräcklig. Därför är anledningen till att bankerna nu börjar införa egna bolånetak att dämpa svenskarnas lånelust för att på så vis förhindra en annalkande bolånebubbla som riskeras med den kraftiga prisuppgången på bostäder som skett under året. Vad man nu anser är även att den tidigare bedömningsmallen för att bedöma beloppet av bolån som lämnas inte är tillräckligt sträng. Enligt den modellen mäter bankerna nämligen hur mycket en person kan få i lån utefter vad hushållet har kvar efter att de betalat boendekostnaden, vilket man nu anser inte är tillräckligt hårt krav för att säkerställa att ingen lånar mer än vad de har råd att betala åter. Så om du ska sköka bolån inom en nära framtid, är vårt råd att du som lånetagare verkligen jämför bankerna och ställer dem mot varandra för att få ett så bra löfte som möjligt utefter dina ekonomiska förutsättningar.

Här kan du läsa om hur vi på Smspengar bedömer vem som beviljas lån.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Augusti

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade