Bankbyte kan bli en lönsam affär - | Smspengar

Bankbyte kan bli en lönsam affär

14 May, 2013

Smslån » Nyheter » Bankbyte kan bli en lönsam affär

Trots att möjligheten borde vara lika självklar som borsta tänderna, är det ett flertal som glömmer av, eller inte är medvetna om att det går att byta bank.

2012 hade endast två av tio bytt bank de senaste fem åren, och siffran har inte förändrats. Anledningen till att vi inte byter bank är främst för att man är nöjd med sin bank, men det finns också en hel del okunskap vad gäller bankbyte. Ett bankbyte kan leda till en förändrad ekonomi, och det kan absolut vara värt att se över alternativ till den bank man har. Genom att ”vara otrogen” mot din nuvarande bank, kan du faktiskt upptäcka en stor skillnad i din ekonomi. Här är tre anledningar till varför ett eventuellt bankbyte kan vara till din fördel:

  • Banker har olika priser.
    Det kan vara en väldigt stor skillnad i priser på olika banker. Det kan handla om kortavgifter, årlig ränta eller courtage på värdepapper. Genom att väga in priser i sin jämförelse mellan banker kan det vara lättare att hitta rätt bank för dig, men det är viktigt att du bara se till de priser du faktiskt kommer att använda. Ta till exempel inte med courtage i din jämförelse om du inte handlar med aktier. Det är också bra att se till räntan på ett eventuellt sparkonto, och det kan också vara till din fördel om du faktiskt pratar med en bankman för att se vad de har att erbjuda just dig, då varje sparande är unikt oavsett vilken bank du väljer.
  • Se till tjänsterna.
    Alla banker har ett varierat utbud av tjänster. Vissa erbjuder försäkringar, medan andra erbjuder handel av värdepapper. Inför ett eventuellt bankbyte bör du känna till vilka tjänster som du kommer att ha användning för nu – och i framtiden. Har du haft samma bank i flera års tid lär du bli förvånad över vilket utbud det faktiskt finns från de olika bankerna. Några av tjänsterna som är värda att se till är hur räntan lägger sig på ditt sparkonto, och vad det finns för möjligheter till att låna pengar. Det är också det som främst skiljer bankerna åt, vilket vi nämnde längre upp då vi pratade priser.
  • Vad finns det för funktioner?
    Vilka funktioner erbjuder de olika bankerna? Och vilken passar dig bäst? Ta till exempel inloggning till internetbanken. Det är någonting som numera finns hos alla banker, men hur man går tillväga för att logga in kan variera.  Det är också viktigt att se till själva användargränssnittet vid inloggning, samt hur det fungerar med inloggning via mobiltelefon. Vilken som erbjuder det bästa inloggningssättet går inte att avgöra, det är en smaksak – och just därför är det värt att se över när du jämför banker.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade