Att tänka på vid sparande - | Smspengar

Att tänka på vid sparande

28 October, 2016

Smslån » Nyheter » Att tänka på vid sparande

Hur sparar man bäst? Det är en fråga som inte har ett entydigt svar dessvärre. Men hur man däremot inte ska göra, det är lättare att bena ut.

På vissa konton äts pengar upp, utan att man märker det. På andra kan du riskera att förlora hela ditt kapital. Vilka är egentligen dessa sparkonton som det kan vara bra att hålla ett extra öga på?

Många har länge sett sparkontot som själva symbolen för det trygga sparandet, frågan är dock om detta stämmer i dag. Oftast ges det nämligen ingen eller nästan ingen ränta alls på ett vanligt sparkonto. Och eftersom det i Sverige råder inflation minskar pengar i värde på ett stillastående bankkonto. Att ha pengar på ett sparkonto med noll i ränta är med andra ord en ren förlustaffär. Det är alltså svårt att få någon avkastning av betydelse, om man inte tar en hel del risker.

Undvik att dina pengar äts upp av nollränta och inflation

För att undvika att pengarna äts upp på kontot gäller det allt som oftast att välja en mindre bank. Det som är bra att välja är ett sparinstitut som är registrerat hos Finansinspektionen och som får tillsyn av denna myndighet. Detta handlar bland annat om att man vill att kontot man sätter in pengar på har insättningsgaranti, det vill säga att man får behålla sina pengar även om institutet skulle gå i konkurs. Alla konton och institut som omfattas av tillsynen av FI omfattas också av just insättningsgaranti, vilket innebär att sparbelopp upp till 100 000 euro är skyddade. Om kontot inte har insättningsgaranti är räntan ofta högre men det hela är mycket mer riskfyllt.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade