Att tänka på när du väljer kreditkort

2 August, 2018

Smslån » Nyheter » Att tänka på när du väljer kreditkort

Kreditkort har sina för- och nackdelar. Om du väljer rätt kort för just de syften du behöver ha det till – så har det mestadels fördelar. Tänk på detta när du väljer kreditkort så ökar chansen att du hittar ett som känns rätt för just dig.

Reser du mycket? Då kan ett kreditkort vara väldigt förmånligt. Med krediten följer ofta både reseförsäkring och konsumentskydd, ibland mer värda än vad reseförsäkringen som ingår i din hemförsäkring. Men det är viktigt att du kollar upp vad som gäller exakt i avtalet innan du bestämmer dig, det kan nämligen vara så att det bara får verkan om du betalar hela resan med ditt kort eller för vissa personer om det är så att du reser i ett större sällskap och bokar för alla.

Andra bra saker att kolla upp innan du väljer ditt kreditkort bland alla som finns ute på marknaden är dessa faktorer:

  • Årsavgift och uppläggningsavgift
  • Uttagsavgift
  • Valutapåslag
  • Hur mycket räntan ligger på

Så väljer du rätt kort

Det gäller alltså att läsa avtalet och inte minst det finstilta. Vissa kort har hög årsavgift som inte gör det lönsamt för dig att investera i ett. Andra har höga uttagsavgifter som gör att du får betala flera hundra kronor extra när du tar ut pengar i en uttagsautomat. Det är viktigt att även ladda upp med pengar på fickan i form av kontanter.

Om du är utomlands och betalar stora kostnader på plats, är det smart att hålla det så kallade valutapåslaget nere. Vissa kort har 0 procent i valutapåslag, andra upp till 2 procent. Betala i lokal valuta när du använder kortet, det brukar komma upp som fråga i kortterminalen.

Du som brukar betala dina räkningar under den räntefria perioden kan andas ut, men att komma ihåg är att den räntefria perioden varierar från kort till kort. Vissa har 44 dagar, andra uppemot 60 dagar. Om du tittar på räntor är det även viktigt att du ser till den effektiva räntan, snarare än årsränta eller nominell ränta. Den förstnämnda visar den faktiska kostnaden för just kredit med diverse kostnader och avgifter inkluderat.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade