Kreditkort har sina för- och nackdelar. Om du väljer rätt kort för just de syften du behöver ha det till – så har det mestadels fördelar. Tänk på detta när du väljer kreditkort så ökar chansen att du hittar ett som känns rätt för just dig.
Reser du mycket? Då kan ett kreditkort vara väldigt förmånligt. Med krediten följer ofta både reseförsäkring och konsumentskydd, ibland mer värda än vad reseförsäkringen som ingår i din hemförsäkring. Men det är viktigt att du kollar upp vad som gäller exakt i avtalet innan du bestämmer dig, det kan nämligen vara så att det bara får verkan om du betalar hela resan med ditt kort eller för vissa personer om det är så att du reser i ett större sällskap och bokar för alla.
Andra bra saker att kolla upp innan du väljer ditt kreditkort bland alla som finns ute på marknaden är dessa faktorer:
- Årsavgift och uppläggningsavgift
- Uttagsavgift
- Valutapåslag
- Hur mycket räntan ligger på
Så väljer du rätt kort
Det gäller alltså att läsa avtalet och inte minst det finstilta. Vissa kort har hög årsavgift som inte gör det lönsamt för dig att investera i ett. Andra har höga uttagsavgifter som gör att du får betala flera hundra kronor extra när du tar ut pengar i en uttagsautomat. Det är viktigt att även ladda upp med pengar på fickan i form av kontanter.
Om du är utomlands och betalar stora kostnader på plats, är det smart att hålla det så kallade valutapåslaget nere. Vissa kort har 0 procent i valutapåslag, andra upp till 2 procent. Betala i lokal valuta när du använder kortet, det brukar komma upp som fråga i kortterminalen.
Du som brukar betala dina räkningar under den räntefria perioden kan andas ut, men att komma ihåg är att den räntefria perioden varierar från kort till kort. Vissa har 44 dagar, andra uppemot 60 dagar. Om du tittar på räntor är det även viktigt att du ser till den effektiva räntan, snarare än årsränta eller nominell ränta. Den förstnämnda visar den faktiska kostnaden för just kredit med diverse kostnader och avgifter inkluderat.