Att klara ekonomin som student

11 December, 2019

Smslån » Nyheter » Att klara ekonomin som student

Ekonomin för en genomsnittlig student i Sverige är knaper. Men det finns saker du kan göra för att slippa gå back – och dessutom spara lite pengar varje månad. 

Livet som student är oftast spännande och lättsam, tung och ekonomiskt ansträngande – allt på samma gång. Gör din studenttid lite roligare genom att följa några smarta råd, till exempel att bo med kompisar för delad hyra och mer tid för avslappnat umgänge.

En ekonomiskt starkare studenttid

Det finns mycket du kan göra för att dryga ut studentkassan varje måndag. Några klassiska tips är följande:

Jobba extra. Om du har tid och ork är ett bra sätt att öka inkomsterna på att jobba extra – oavsett om det är att sitta i kassan på en mataffär eller städa kontor om mornarna.

Sök bostadsbidrag. Det kan ge ett välbehövligt extra tillskott i kassan. Se upp bara så att du inte tjänar över ett visst belopp, då kan du bli återbetalningsskyldig.

Laga matlådor. Det är alldeles för dyrt att äta ute varje dag, även om det är på en nation eller i skolans restaurang. Se till att i stället laga matlådor och planera veckans matsedel på till exempel söndagen.

Gör en budget. Den klassiska “utgifter vs inkomster” är bra för att se hur mycket pengar som går åt varje månad – och till vad exakt. Det gör det enkelt att se var du kan minska och vad du faktiskt behöver lägga pengar på.

Fler god råd för att dryga ut studentkassan är att inte köpa böcker du behöver till dina kurser, utan att försöka låna så mycket på bibliotek som möjligt. Det är också en fördel om du kan köpa kurslitteratur begagnat av gamla kursare ifall du inte hittar rätt bok på bibblan. Glöm heller inte att du kan söka stipendier, det finns massor av sådana att ansöka om inför varje termin. Det kan ge dig allt från några tusen kronor till att få en hel termins utgifter betalda.

 

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Maj

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade