Att klara ekonomin som student | Smspengar

Att klara ekonomin som student

11 December, 2019

Smslån » Nyheter » Att klara ekonomin som student

Ekonomin för en genomsnittlig student i Sverige är knaper. Men det finns saker du kan göra för att slippa gå back – och dessutom spara lite pengar varje månad. 

Livet som student är oftast spännande och lättsam, tung och ekonomiskt ansträngande – allt på samma gång. Gör din studenttid lite roligare genom att följa några smarta råd, till exempel att bo med kompisar för delad hyra och mer tid för avslappnat umgänge.

En ekonomiskt starkare studenttid

Det finns mycket du kan göra för att dryga ut studentkassan varje måndag. Några klassiska tips är följande:

Jobba extra. Om du har tid och ork är ett bra sätt att öka inkomsterna på att jobba extra – oavsett om det är att sitta i kassan på en mataffär eller städa kontor om mornarna.

Sök bostadsbidrag. Det kan ge ett välbehövligt extra tillskott i kassan. Se upp bara så att du inte tjänar över ett visst belopp, då kan du bli återbetalningsskyldig.

Laga matlådor. Det är alldeles för dyrt att äta ute varje dag, även om det är på en nation eller i skolans restaurang. Se till att i stället laga matlådor och planera veckans matsedel på till exempel söndagen.

Gör en budget. Den klassiska “utgifter vs inkomster” är bra för att se hur mycket pengar som går åt varje månad – och till vad exakt. Det gör det enkelt att se var du kan minska och vad du faktiskt behöver lägga pengar på.

Fler god råd för att dryga ut studentkassan är att inte köpa böcker du behöver till dina kurser, utan att försöka låna så mycket på bibliotek som möjligt. Det är också en fördel om du kan köpa kurslitteratur begagnat av gamla kursare ifall du inte hittar rätt bok på bibblan. Glöm heller inte att du kan söka stipendier, det finns massor av sådana att ansöka om inför varje termin. Det kan ge dig allt från några tusen kronor till att få en hel termins utgifter betalda.

 

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade