Att bryta ett bundet bolån - | Smspengar

Att bryta ett bundet bolån

15 October, 2017

Smslån » Nyheter » Att bryta ett bundet bolån

Det är viktigt att vara tydlig redan från början. Inte minst gäller detta för banker, låneinstitut och kreditgivare av olika slag. När du vill lösa ett lån kan en ränteskillnadsersättning tas ut av banken, detta kan bli mer eller mindre dyrt.

Här på Smspengar är vi alltid tydliga med att berätta exakt vad det kostar att låna pengar hos oss, detta för att du på ett enkelt sätt ska kunna se vad du ska betala för ditt lån. De ordinariepriserna är uppdelade på olika löptider, dessa är 30 dagar, 60 dagar samt upp till 90 dagar. Mer om detta kan du läsa om på vår informationssida om priser.

 

Rörlig eller bunden ränta?

Något som inte är lika tydligt är hur mycket du får betala till din bank om du bryter ett bundet lån. Det är vidare så att en stor del av bolånetagarna de senaste åren har valt rörlig ränta, något som länge varit väldigt fördelaktigt med tanke på den extremt låga räntenivån. Men nu när bottennivån på räntan tycks vara passerad väljer många att i stället binda räntan på antingen hela eller delar av sitt bolån. Det kan dock bli väldigt dyrt att lösa bundna bolån, trots nya regler kring ränteskillnadsersättning.

 

Dyrt att lösa ett bolån

När man på grund av olika omständigheter snabbt behöver byta bostad är ett bundet bolån rena fällan. Det kan nämligen bli så att kundens bolåneränta minus en jämförelseränta, multiplicerat med själva löptiden på lånet är formeln som banken använder för att räkna ut ränteskillnadsersättningen som ska in till densamma. För att göra en kostnadskalkyl blir det som följer kostnaden för att lösa ett lån: 2 miljoner kr i lån bundet på tre år till en ränta på 1,89 procent som tvingas lösa lånet, ger kostnaden uppemot 45 000 kronor för att lösa lånet hos banken. Det gör det viktigt att tänka ett extra slag innan man löser lånet och dessutom funderar kring bindningstid och vare sig man ska välja rörligt eller fast bolån.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade