Årets hyreshöjningar är bestämda | Smspengar

Årets hyreshöjningar är bestämda

9 August, 2017

Smslån » Nyheter » Årets hyreshöjningar är bestämda

Det är många som känner en oro för hur bostadsmarknaden ser ut. Både bristen och de ständigt stigande kostnaderna är ett reellt problem för många, inte minst i de större städer. Det byggs mycket men det som byggs är allt som oftast för de med pengar och landets hyresrätter har halkat efter rejält.

De som bor i hyresrätter håller givetvis på dessa hårt, det kan vara så att man stått i kö i över 20 år för att få en lägenhet. Vad händer nu när den årliga hyreshöjningen är avslutad och bestämd?

Hyreshöjningar

Hyreshöjningen för hyreslägenheter baseras på förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de olika bostadsbolagen. Förhandlingarna tycks dock ha gett olika resultat på olika håll i landet. Hyrorna har stigit som minst i norra Skåne, där de ökat med 0,63 procent och som mest i södra Skåne där de stigit med genomsnittliga 0,79 procent. Frågan är hur detta påverkar ekonomin hos de boende i hyresrätterna runt om i landet.

Ingen tvistlösning i år

Det har gått överraskande smidigt med förhandlingarna, inte ett enda ärende har fått gå till tvistelösningsorganet Hyresmarknadskommittén. Det brukar vara ganska bråkigt men alltså inte detta år, sannolikt beror det på att flera av de större bolagen gått på flerårsavtal som bara löpt på med Hyresgästföreningen. Även i år slöts många fleråriga avtal, hela 42 stycken, vilket är rekord. Det gör att förhandlingarna förmodligen kommer gå smidigt även nästa år.

Samtidigt är det så att bostadshyrorna i år höjs med i snitt 0,71 procent, vilket faktiskt är den lägsta nivån på tio år. Det å sin sida bådar gott för ekonomin hos de boende.

© Smspengar 2007 - 2022 Alla rättigheter reserverade