Amortera eller investera – vad är bäst för dig?

15 September, 2023

Smslån » Nyheter » Amortera eller investera – vad är bäst för dig?

Att fatta beslut om hur man ska hantera sina pengar kan vara utmanande, särskilt när det kommer till frågan om att amortera eller investera. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar och det är viktigt att noga överväga din ekonomiska situation och dina mål innan du bestämmer dig. I denna artikel kommer vi att utforska amortering och investering samt ge dig några användbara tips för att hjälpa dig fatta det rätta beslutet för dig.

Amorteringar minskar din skuldsättning

Amortering innebär att du minskar din skuld genom att regelbundet betala av lånebeloppet tills det är helt återbetalt. Det kan gälla olika typer av lån, såsom bolån eller studielån. En av de främsta fördelarna med amortering är att du minskar din skuldsättning och äger tillgången helt och hållet när skulden är borta. Dessutom minskar du dina totala räntekostnader över tid. Det kan också ge dig en ökad känsla av ekonomisk trygghet. Ju mer du amorterar desto mindre skuldsatt blir du alltså.

Investeringar kan öka ditt kapital

Att investera innebär att du placerar dina pengar i olika tillgångar med förhoppningen om att de ska öka i värde över tid. Det kan vara aktier, obligationer, fastigheter eller andra investeringsalternativ. En av de viktigaste fördelarna med att investera är möjligheten att få avkastning på dina pengar och därigenom öka din förmögenhet. Det finns dock alltid en risk att du kan förlora pengar och det är därför viktigt att vara medveten om riskerna och diversifiera dina investeringar. Väljer du att spara istället för att amortera extra är det viktigt att du vet var du placerar dina pengar.

Vad bör du överväga?

  1. Ekonomisk stabilitet: Innan du fattar beslutet om att amortera eller investera är det viktigt att se över din ekonomiska stabilitet. Har du tillräckligt med kapital och skyddsnät för oväntade utgifter? Om inte, kan det vara klokt att prioritera att bygga upp en buffert innan du börjar investera.
  2. Räntesats: Jämför räntan på dina lån med den förväntade avkastningen på dina investeringar. Om räntan på ditt lån är högre än den potentiella avkastningen på investeringar kan det vara fördelaktigt att amortera för att minska dina räntekostnader.
  3. Risktolerans: Bedöm din risktolerans noggrant. Om du inte är bekväm med att ta risker och blir lugnare om du minskar din skuld, kan amortering vara det rätta valet för dig. Å andra sidan kan du vara beredd att ta högre risker om du har en längre tidshorisont och tål att se att investeringarna går upp och ner.

Spara eller amortera?

Det ena behöver inte utesluta det andra! Att ha en balans mellan båda kan vara fördelaktigt för din ekonomiska framtid. Genom att amortera minskar du din skuld och sparar på lång sikt i form av minskade räntekostnader. Samtidigt kan du spara och investera för att öka din förmögenhet på kort och lång sikt.

Smspengars kontokredit gör att du sparar in på onödig ränta

När du överväger dina alternativ för att hantera din ekonomi kan Smspengar erbjuda dig flexibilitet och snabbhet. Med vår kontokredit har du möjlighet att låna upp till en viss gräns och använda pengarna efter behov vilket gör att du slipper tänka på att amortera stora summor som du faktiskt inte har använt. Kontokrediten innebär också att du bara betalar ränta på de pengar du gör uttag på.

Flexibla smslån och kontokrediter upp till 30 000 kr när det är skralt i kassan!


  • Som ett kreditkort i din mobil
  • Besked direkt helt utan UC
  • Direktutbetalningar 24/7
  • Direktutbetalningar 24/7 *
  • Låna 1 000 - 30 000 kr
  • Flexibel återbetalning

* Gäller uttag från din kontokredit om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

* Gäller om du är beviljad en kredit (krediter beviljas under öppettider), har ett kreditutrymme att utnyttja och har en av de banker som stöds.

Lånebelopp

10 000 kr

Första förfallodatum

den 28:e Augusti

Betala minst 700 kr/mån

Trygg och säker ansökan

Lånexempel (2024-01-16):
Utnyttjad kredit om 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 19 725 kr (snitt 1 644 kr per månad). Effektiv årsränta: 71.05%. Kontokredit med rörlig nominell årsränta på 44.00%. Avgifter: Uppläggningsavgift 280 kr. Uttagsavgift 95 kr. Avi/Månadsavgift: 45 kr. Lånexemplet förutsätter ett uttag med avgift, en uppläggningsavgift samt 12 avi/månadsavgifter.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

© Smspengar 2007 - 2024 Alla rättigheter reserverade