Med jämna mellanrum blir det stora rubriker i media då någon av de större mail- eller bloggtjänsterna har blivit hackade vilket medfört att alla tjänstens användare fått sina konton kapade. Att se till att du har ett säkert lösenord är viktigt, men kan ofta uppfattas som krångligt och omständligt. Något som inom en snar framtid kan ha fått en lösning.
Några av framtidslösningarna för att få tjänsterna på nätet säkrare är att komplettera dagens typer av lösenord, eller helt byta ut dem, med funktioner som att scanna in någon unik kroppsdel där programvaran känner igen och godkänner saker som ens fingeravtryck, ens ansikte eller ens ögon. Låter det som en amerikansk actionfilm? I framtiden är det högst troligt att detta är ett verkligt scenario. Riktigt ännu är vi dock inte där. Så tills dess får vi hålla oss till de metoder vi har kring att höja säkerheten i nuläget.
Många har alltför lätta lösenord
Ens valda lösenord till de olika platser som man vanligen besöker på nätet, är en stor del kring hur säker man verkligen är. Kollar man vilka som är svenskarnas vanligaste lösenord är det inte så konstigt att det hos vissa är lättare för utomstående att hacka sig in än hos andra. Lösenord som sifferkombinationen 123456, hejhej och hejsan hör nämligen till de allra vanligaste. Några som inte är speciellt svåra att knäcka varken för en programmerad ”bot”, gjord för att hacka sig in på olika konton, eller för en annan människa.
Välj olika lösenord för olika tjänster och sidor
Att välja ut ett slumpvis valt lösenord med hjälp av att blanda både stora och små bokstäver tillsammans med siffror är det bästa sättet, i kombination med att byta lösenordet med jämna mellanrum. Samtidigt bör man tänka på att inte använda sig av samma lösenord för alla de sidor och tjänster på nätet där man har en vana av att logga in. Det bästa är att använda sig av fler olika lösenord. Men hur ska man göra för att komma ihåg dem? Det smidigaste är att skriva ner dem någonstans. En lösning som är mycket bättre än att begränsa sig till att bara använda ett och samma överallt.
Undvik logiska kopplingar
Välj ett lösenord där varken siffrorna eller bokstäverna har något logisk koppling till varandra. Många frågar sig hur långt ett lösenord bör vara? Bland vissa tjänster är man begränsad av att man bara kan välja ett visst antal bokstäver i sitt lösenord. Men för att hålla det så säkert som möjligt bör man välja ett på över tolv tecken.